Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 98

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 98 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 98

Millî Mücadele’nin önemli komutanlarından biri de Fevzi (Çakmak) Paşa’dır (Görsel 2.48). Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra Erkan-ı Harbiye-i Umumiye (Genelkurmay Başkanlığı) görevindeyken Mustafa Kemal ile İstanbul’da vatanın kurtarılması konusunda görüşmeler yapmış, İzmir’in işgal edileceği haberi üzerine karaya ayak basacak Yunan askerine ateş edilmesi emrini vermiştir. Bu emre tepki gösteren İngilizlerin hükümete baskısı üzerine azledilmiş olan Fevzi Paşa, Ali Rıza Paşa ve Salih Paşa’nın kurdukları hükümetlerde Harbiye Nazırlığı yapmıştır. Bu dönemde İstanbul’dan Ankara’ya silâh ve cephane kaçırılmasına destek olmuştur. İngilizlerin hareketlerinden kuşkulanarak hükümet nezdinde azledilmesi konusunda baskı uygulamalarına rağmen o, Anadolu’daki harekâtın kuvvetlenmesi için çalışmıştır. İngilizlerin İstanbul’u resmen işgali üzerine Ankara’ya gelmiş, Büyük Millet Meclisi’nde Müdafaa-i Milliye vekili seçilmiştir. Bu görevde bulunduğu sırada bilhassa düzenli ordu kurulması konusunda büyük hizmetleri olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasında büyük rol oynamış, cephenin en ön saflarında savaşı takip etmiştir. Bu savaş sırasında Ankara’ya gelerek savaşın gidişi yüzünden heyecana kapılan meclisi yatıştirıcı konuşmalar yapmıştır. Yunan ordusunun imha edildiği Başkumandanlık Meydan Muharebesi’nin savaş planlarını da Fevzi Paşa hazırlamıştır. 30 Ağustos Zaferi’nin kazanılmasında büyük rolü olan Fevzi Paşa’ya Mustafa Kemal’in teklifiyle Büyük Millet Meclisi tarafından mareşallik rütbesi verilmiştir (31 Ağustos 1922).

İsmet (İnönü) Paşa (Görsel 2.49) Millî Mücadele’nin önemli komutanlarından biri olarak Bati Cephesi komutanlığı yapmıştır. İsmet Paşa Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra Mustafa Kemal’in Şişli’deki evinde yapılan toplantılara katılmış, İstanbul’un işgali sonrası Mustafa Kemal’in davetiyle Ankara’ya gelmiştir. Erkân-ı Harbiye-i Umumiye vekilliği ve Ali Fuat Paşa’nın ardından Bati Cephesi komutanlığına tayin edildi. Düzenli ordunun kurulmasında önemli hizmetleri oldu. Bu süreçte yaşananları anılarında şöyle anlatıyor:

Eskişehir’e gelir gelmez Bati Cephesi Komutanı olarak izleyeceğim politikayı subaylara şöyle açıkladım:

“Halktan asker almak gerekirse bildireceksiniz, bunların hepsini ben temin edeceğim. Kimseden on para alamazsınız. Vatandaştan şikâyetiniz varsa bunları usulüne uygun olarak bana bildireceksiniz. Hiç kimseden para almak yok. Hiçbir vatandaşa eza etmek yok.” [İsmet İnönü, Hatıralar, s.206 (Düzenlenmiştir.)]

İsmet Paşa, Bati Cephesi Komutanı olarak Ethem isyanının bastırılmasında başarı kazandı ve I. ve II. İnönü Muharebeleri’nde Yunanları durduran düzenli orduya komuta etti. Millî Mücadele’nin kazanılmasının ardından Mudanya Mütarekesi müzakerelerine Türk heyeti başkanı olarak katılan İsmet Paşa, Lozan Barış Konferansı’nda da Türkiye’yi temsil ederek askeri başarılarını diplomasi alanındaki başarısıyla taçlandırdı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 98 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!