“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 99 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 99
Millî Mücadele’de Doğu Cephesi komutanlığı yaparak önemli başarılar kazanan Kâzım Karabekir Paşa (Görsel 2.50) Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra Erzurum’daki 15. Kolordu komutanlığına tayin oldu. Erzurum Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti üyeleriyle iş birliği içinde çalışarak Ermeni işgaline karşı tedbirler aldı. Samsun’a çıkan Mustafa Kemal ile haberleşerek Erzurum’da buluşan Kâzım Karabekir, askerlikten istifa eden Mustafa Kemal’e “ben ve kolordum hepimiz emrinizdeyim paşam” sözleriyle en büyük desteği verdi ve Erzurum Kong- resi’nin toplanmasını sağladı. İstanbul Hükümetinin Mustafa Kemal ile Rauf Bey’in tutuklanarak İstanbul’a gönderilmesini isteyen emrini yerine getirmeyeceğini bildirdi. Sivas Kongresi’nin toplanmasında ve başarıyla sonuçlanmasında da Mustafa Kemal’e yardımcı oldu. Büyük Millet Meclisi tarafından Doğu Cephesi komutanlığına getirilen Kâzım Karabekir (14 Ocak 1920), Kars, Ardahan ve Batum’un kurtarılmasını öncülük etti. Bu harekât öncesinde durumu şöyle açıklamıştır:
“Taşnak Ermenilerinin zulmüne son vermek lazımdı. Aksi takdirde bölgedeki Türklüğü yok ederek ve şuradan buradan da Ermeni muhacirleri getirerek kuvvetle yerleşecekler ve dünyaya karşı ‘Gelin bakın burası Ermenistan’dır’ diyeceklerdi.”[Kâzım Karabekir, Paşaların Hesaplaşması İstiklâl Harbine Neden Girdik, Nasıl Girdik, Nasıl İdare Ettik, s.113 (Düzenlenmiştir.)]
Millî Mücadele’de Güney Cephesi’nde Antep Kuvâ-yı Millîye Komutanlığı yapan Şahin Bey (Görsel 2.51) şehit olmasıyla sonuçlanan bir kahramanlık destanı yazmıştır. Şahin Bey ile çarpışmalara katılan Ali Nadi Günler o günleri şöyle anlatıyor:
Burada Antep’ten ve köylerden 1000’e yakın kuvvet toplandı. Akşamüzeri Antep ileri gelenlerinden bir heyet şehrin heyecan ve korku içinde bulunduğunu, düşmanı yarın akşama kadar burada tutarsak, emrinde top ve makineli tüfek bulunan Kılıç Ali Bey kuvvetlerinin yetişeceğini, burada son gayretin gösterilmesini istediler. Şahin Bey arazinin çekilmeye, oyalama muharebesi yapmaya uygun olmadığını bilmesine rağmen heyetin ısrarı karşısında burayı savunacağını, cesedinin üzerinden düşman arabaları geçinceye kadar Antep’e düşmanın giremeyeceğine dair teminat verdi.
28 Mart sabahı şafakla birlikte şiddetli topçu ateşi altında düşman saldırıya geçti. Şahin Bey şoseye hâkim yerde merkezde savaşıyordu. Önce sağ, Görsel2.5î: Şahin Bey sonra sol kanadımız çekilmeye başladı. Sol kanadın çekildiğini gören Şahin (1877-1920)
Bey değirmene geldi. Düşmanın makineli tüfek ateşine tutuldu. Ne yanımızda ne siperde sağ kimse kalmamıştı. Şahin Bey tek başına bir orduya karşı şehit oluncaya kadar savaştı. Hemşerilerine verdiği sözü yerine getirmek için. Nur içinde yatsın.” [İsmet Görgülü, Sesli Belgelerden Savaş Anıları, s.86 (Düzenlenmiştir.)]
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 99 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap