“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 64 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 64
Millî Mücadele’ye taraftar üyelerin yer aldığı Ali Rıza Paşa Hükümetinin kurulması üzerine Temsil Heyeti, İstanbul ile haberleşme yasağını kaldırdı. Mustafa Kemal yeni kurulan hükümete millî teşkilata saygılı olunması şartiyla yardımcı olacağını bildirdi. Hükümete bir an önce Meclis’i açması çağrısında bulundu. Ali Rıza Paşa Temsil Heyeti ile görüşme talebinde bulundu. Temsil Heyeti’nin bu isteğe olumlu yaklaşması üzerine 20-22 Ekim 1919 tarihleri arasında İstanbul Hükümeti adına Bahriye Nazırı Salih Paşa ve Temsil Heyeti adına Mustafa Kemal arasında Amasya Görüşmeleri yapıldı. Görüşmelerde şu konular ele alındı:
• Türk vatanının bütünlüğünün ve istiklalinin korunması,
• Türk vilayetlerinin düşmana terk olunmaması, hiçbir şekilde manda ve himaye kabul edilmemesi,
• Müslüman olmayan topluluklara, memleketimizin siyasi hâkimiyet ve sosyal dengesini bozacak biçimde ayrıcalıklar verilmemesi,
• Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin İstanbul Hükümeti tarafından tanınması,
• İtilaf Devletleri ile yapılacak barış görüşmelerine Temsil Heyetinin de uygun gördüğü kimselerin gönderilmesi,
• Mebusan Meclisinin İstanbul’da toplanmasının güvenlik bakımından uygun olmadığı, onun yerine Anadolu’nun daha güvenli bir yerinde toplanması.
Amasya Görüşmeleri ile Temsil Heyeti, İstanbul Hükümeti tarafından resmen tanındı. Temsil Heyeti Mebusan Meclisinin toplanması kararını İstanbul Hükümetine kabul ettirdi. Salih Paşa, Amasya Görüşmeleri sırasında üzerinde uzlaşılan kararları İstanbul Hükümetine kabul ettireceğini; aksi takdirde hükümetteki görevinden istifa edeceğini söyleyerek Amasya’dan ayrıldı. Ancak İstanbul Hükümeti yalnızca Mebusan Meclisinin açılması kararını kabul etti.
Etkinlik
Aşağıda yer alan tarih şeridine Mustafa Kemal’in Samsun’a hareketinden itibaren Millî Mücadele’nin hazırlık sürecindeki faaliyetlerini kronolojiye uygun olarak tarihleriyle birlikte yazınız.
Kronoloji şu şekilde olacaktır:
– 19 Mayıs 1919
– 22 Haziran 1919
– 23 Temmuz 1919
– 4-11 Eylül 1919
– 1920
– 23 Nisan 1920
– 10 Ağustos 1920
– 26 Ağustos 1922
– 30 Ağustos 1922
– 9 Eylül 1922
– 1 Kasım 1922
– 24 Temmuz 1923
Etkinlik
Aşağıdaki genelge ve kongrelerin Millî Mücadele’deki önemini karşılarına yazınız.
- Cevap:
Havza Genelgesi: Millî Mücadele’nin başlangıcını simgeler.
Amasya Genelgesi: Millî Mücadele’nin ilk resmi bildirisidir.
Yerel Kongreler: Halkın desteklenmesi ve katılımını sağlamıştır.
Erzurum Kongresi: Temel kararların alındığı bir kongredir.
Sivas Kongresi: Birlik sağlandığı ve Millî Meclis’in temellerinin atıldığı kongredir.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 64 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap