“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 63 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 63
11. General Harbord Raporu (24 Nisan 1920)
ABD Hükümeti tarafından Türkiye hakkında incelemeler yapmak üzere görevlendirilen General James Harbord (Ceyms Harbırt) (Görsel 2.12) ve heyeti Anadolu’da incelemelerde bulundu. Sivas’ta Mustafa Kemal ile görüştü.
Bu görüşmede Mustafa Kemal Harbord’a Millî Mücadele’nin amacını anlattı.
Kâzım Karabekir ile de görüşen General Harbord ve heyeti, Ermenilerle ilgili bölgede incelemelerde bulundu. Heyet araştirmaları sonucunda bölgede Ermenilerin çoğunlukta olmadığını; Türklerle Ermenilerin, dış etkiler olmadan, yüzyıllarca bir arada, barış ve güvenlik içinde yaşadıklarını tespit etti.
Ayrıca Türklerin Ermenilere karşı herhangi bir şekilde soykırım hazırlığında bulunmadıklarını da görmüştü. Rus sınırında yığınak yapıldığına ve Erzurum civarında sivil halkın Ermenilere saldırıya hazırlanmakta olduklarına ilişkin en ufak bir kanıta rastlanmadığı raporda belirtilmişti. Ülkeye geri dönen Ermenilerin hayatlarının tehlikede olduğunu düşündürecek hiçbir olayla karşılaşmamışlardı.
1. Amiral Bristol ve General Harbord Raporlarının ortak özellikleri nelerdir?
- Cevap: Amiral Bristol ve General Harbord Raporlarının ortak özellikleri, her ikisinin de Türkiye’nin iç durumunu incelemek amacıyla yabancı gözlemciler tarafından hazırlanmış olmalarıdır.
2. Amiral Bristol ve General Harbord Raporları Millî Mücadele’nin haklılığını ortaya koymakta mıdır? Neden?
- Cevap: Amiral Bristol ve General Harbord Raporları, Millî Mücadele’nin haklılığını ortaya koymada kısmen etkili olmuştur. Her iki rapor da Türklerin Ermenilere yönelik soykırım iddialarının asılsız olduğunu ve Türklerin haklı bir mücadele yürüttüğünü vurgulamıştır. Ancak bu raporlar, bağımsızlık hareketinin haklılığına yönelik daha geniş uluslararası tanıma sağlamada yetersiz kalmıştır.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 63 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap