Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 232

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 232 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 232

1. SSCB’nin Dağılması ve Türk Cumhuriyetlerine Yönelik Kuruluşlar

1980’lere gelindiğinde SSCB’de önemli değişiklikler oldu. SSCB mevcut siyasi ve ekonomik yapısıyla dünyadaki etkinliğini sürdüremeyecek bir konuma gelmişti. Silahlanma yarışı ülkeyi ekonomik olarak zor duruma sokmuştu. SSCB’nin etkisi altındaki Doğu Bloku ülkelerinde demokratik talepler artmıştı. Tüm bu gelişmeleri göz önüne alan SSCB Lideri Gorbaçov siyasi ve ekonomik yapıda değişiklikler yapmak amacıyla 1987’de glasnost ve perestroyka adını verdiği açıklık ve yeniden yapılanma siyasetini açıkladı. Bu siyasetin amacı liberal uygulamalarla totaliter devlet düzenini değiştirmek, halkın tepkisini yatıştırmak, birliği dağılmaktan kurtarmak ve ekonomik durgunluğu aşmaktı. Ancak perestroyka politikası tıkanan siyasi sistemi düzeltemedi ve SSCB’yi oluşturan cumhuriyetlerde ayrılık eğilimini dizginleyemedi. Gorbaçov’un ayrılık eğilimini önlemeye yönelik olarak ortaya attığı Egemen Devletler Birliği Antlaşması da bunu engelleyemedi. Bu süreçte ordu içindeki bazı komutanlar Gorbaçov’a karşı bir darbe yaptı. SSCB’yi oluşturan cumhuriyetlerden Rusya Federasyonu’nun Devlet Başkanı Boris Yeltsin, darbeyi yapanlara karşı halkı direnmeye çağırdı. Bu çağrıya uyan halk darbecilere karşı koydu. Böylece darbe başarısız oldu. Bu gelişmeyi takip eden günlerde SSCB’yi oluşturan cumhuriyetlerin birçoğu bağımsızlıklarını ilan ettiler. Kırgızistan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan ve Azerbaycan SSCB’den ayrılarak bağımsızlıklarına kavuşan Türk cumhuriyetleri oldu (Harita 8.1). 19 Ağustos 1991’de Sovyet Komünist Partisinin faaliyetlerinin son bulmasıyla SSCB resmen sona erdi.

Türkiye, bağımsızlığını ilan eden Türk cumhuriyetlerini tanıyan ilk ülke oldu. Tarihî, kültürel ve etnik bağları nedeniyle Türkiye bu ülkelerle yakın ilişkiler kurdu ve onları uluslararası kuruluşlara girmeleri konusunda teşvik etti. Bu doğrultuda Türkiye; siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda Türk cumhuriyetleri ile iş birliği çalışmaları başlattı. Türk cumhuriyetleriyle iş birliği çerçevesinde TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı), Yunus Emre Enstitüsü ve Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı gibi kurum ve kuruluşlar faaliyet sürdürmektedir (Tablo 8.2).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 232 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!