Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 229

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 229 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 229

1995’ten itibaren faiz oranları yükseldi, iç ve dış borç arttı. 1999’a gelindiğinde borç miktarı çok yükseldi ve IMF ile yeni bir istikrar programı imzalandı. Bu programa rağmen 2001’de yeni bir kriz yaşandı. 19 Şubat 2001’de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Bülent Ecevit arasında Millî Güvenlik Kurulu toplantisında yaşanan tartışma ve bunun kamuoyuna yansıması mali piyasaları sarstı.

“Başbakan toplantıdan ‘Bu ciddi bir krizdir.’ diyerek öfkeyle ayrıldı. Sözleri yatırımcılar tarafından olumlu karşılanmadı. Koalisyonun dağılacağından endişe eden yatırımcılar yüzünden birkaç dakika içinde hisse senetleri %7 değer kaybettı. Faiz oranları neredeyse %3.000 arttı ve Merkez Bankası yatırımcılar liradan kaçıp dövize yatırım yaparken döviz rezervlerinin beşte biri olan 5 milyar dolar kaybetti.” [Feroz Ahmad (Hint asıllı İngiliz tarihçi), Bir Kimlik Peşinde Türkiye, s.214-215. (Düzenlenmiştir.)]

Ekonomik kriz çok sayıda kişinin işsiz kalmasına ve döviz borcu olan kimselerin borçlarını ödeyememesine neden oldu. İnsanların alım gücü düştü. Pek çok şirket batarken yaşanan kriz nedeniyle esnaflar kepenk kapattı ve protestolar başladı. Hükümet krizi aşmak için IMF’ye başvurdu. IMF’nin Türkiye’ye verdiği program uygulamaya kondu. Enflasyonu düşürmek için önlemler alındı. Ülkemiz IMF ile toplam 19 stand-by anlaşması (sıtend bay-IMF’nin ihtiyaç duyan üyelerine fınansal destek vermek amacıyla yaptığı anlaşmalar) yaptı.

2008’e gelindiğinde dünyanın birçok ülkesini etkileyen bir ekonomik kriz ABD’den başlayarak hızla yayıldı. Birçok ülkenin fınansal kurumları iflas ettı ya da zor duruma düştü. Bu krizin Türkiye’ye etkisi özellikle dış kredilerin azalması şeklinde oldu. Krizde olan Avrupa ile Türkiye arasında ticari ilişkiler azaldı, Türkiye’nin dış ticaret açığı arttı.

2000’li yıllardan itibaren Türkiye yaşadığı ekonomik krizlere rağmen dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer almaktadır. 2005 yılında Türk lirasından altı sıfır silinmesi, enflasyonun tek hanelere inmesi, yabancı sermaye girişinin artması, 2008 yılında IMF’ye olan borçların ödenmesi ile borç alma döneminin sona ermesi bu süreçte dikkat çeken ekonomik gelişmelerdir.

3. Sosyal ve Kültürel Gelişmeler

1990 sonrasında kırsal bölgelerden şehirlere göç artarak devam ettı. 1980’de kır ve kent nüfusu yaklaşık aynı oranda iken 2007’de şehirde yaşayanların oranı % 70’i geçti. Şehirler gecekondu mahalleleri ile büyümesini sürdürdü. Ancak 1990’ların ortalarından itibaren bu yapılaşmaların önüne geçilmesi ve kentsel dönüşüm çalışmaları sonucu apartmanların artmasıyla yeni bir mahalle olgusu doğdu.

Tek kanallı dönemden 1990’larda ülke genelinde yüzlerce televizyon ve radyo kanalının yayın yaptığı bir döneme geçildi. Bu gelişme ifade özgürlüğünün artmasını sağlarken dünyadaki gelişmelerden kısa süre içinde haberdar olmamıza ve bunlardan etkilenen bir toplum hâline gelmemize neden oldu. Ekonominin dışa açılmasıyla birlikte birçok yabancı fırma ülkemizde boy göstermeye başladı. Çok sayıda fastfood (fes- fut) restoranın açılması, geleneksel yiyecek ve içeceklerin arka plana itilmesine yol açtı. 1990’larla birlikte alışveriş merkezlerinin açılmaya başlanması tüketimin artmasına neden oldu ve zaman içinde bu mekânlar bir yaşam biçimi hâline geldi.

“Türkiye ekonomisindeki dönüşüm, kendisini 1980’lerin sonlarında ve 1990’ların başlarında toplumun tüketim alışkanlıklarının değişmesi biçiminde de gösterdi ve özellikle büyük kentlerde bir tüketim salgınından söz edilmeye başlandı. Tüketim kalıplarının değişmesinde büyük kentlerde dev alışveriş merkezlerinin birbiri ardına açılması oldukça etkili oldu. Ya da soruna farklı bir gözle bakılacak olursa, toplumdaki alışveriş tutkusuna cevap vermek üzere 1980’lerin sonlarında ve 1990’larda tüketicinin aradığı her şeyi bulabileceği dev alışveriş merkezleri olgusu ortaya çıktı.” (Cumhuriyet Ansiklopedisi, C. 4, s. 369.)

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 229 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!