Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 165

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 165 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 165

7 Aralık 1941’de Japon uçak filosu “Hawaii (Havai) Adaları”ndaki Pearl Harbor (Pörl Harbır) limanında bulunan ABD donanmasına saldırdı (Görsel 5.3). Uzak Doğu’da birçok yeri işgal eden Japonya’ya karşı ABD’nin petrol ambargosu uygulaması bu saldırının başlıca sebebiydi.

Pearl Harbor Baskını üzerine savaşta İngiltere’ye maddi olarak büyük destek veren ABD, Mihver Devletler grubuna savaş ilan etti. ABD ve Japonya arasında Uzak Doğu’da şiddetli bir savaş başladı.

II. Dünya Savaşı’nın bir önemli cephesi de Kuzey Afrika’ydı. İngiltere’nin kontrolündeki Süveyş Kanalı’nı ele geçirmek amacıyla İtalya ve Almanya, Kuzey Afrika’ya bir harekât başlatti. Mihver Devletler için başta harekât olumlu gelişse de 1943’te İngiliz ve Amerikan birlikleri üstünlüğü ele geçirerek Alman ve İtalyan güçlerini Afrika’dan çıkardılar.

ABD ve İngiltere’nin başını çektiği Müttefik Devletler, Akdeniz üzerinden İtalya’ya saldırdılar. İtalya Almanya’nın desteğine rağmen yenilerek teslim oldu. ABD ordusu, Avusturya’ya doğru ilerlerken SSCB ordusu Romanya ve Bulgaristan’ı aldı. Almanlar bu ilerlemeyi durduramayarak geri çekildi.

6 Haziran 1944’te Müttefik Devletler Alman işgali altindaki Fransa’nın Normandiya kıyılarına büyük bir çıkarma gerçekleştirdi (Görsel 5.4). Almanlar burada çok güçlü bir savunma hatti oluşturdukları için müttefik güçlerin çıkarması büyük bir sürpriz oldu. Müttefik güçler, büyük kayıplara rağmen başarılı olarak önce Fransa’yı işgalden kurtardılar; ardından Almanya’ya doğru ilerlemeye başladılar.

1945 yılı başlarında, Almanya’nın uzun süre savaşamayacağı ortaya çıkmıştı. Müttefik liderler, ABD Başkanı Franklin Roosevelt (Fıranklin Ruzvelt), İngiltere Başbakanı Winston Churchill (Vinstin Çörçil) ile SSCB’nin lideri Josef Stalin (Jozıf Stalin) Kırım’daki Yalta kentinde toplandılar ve Almanya’nın koşulsuz olarak teslim alınması konusunda anlaştılar. Ayrıca savaş sonrası Avrupa’ya ilişkin planlar da yaptılar.

Doğudan SSCB, batıdan da ABD güçlerinin başını çektiği Müttefik Devletlerin güçleri tarafından kuşatılan Almanya 7 Mayıs 1945 tarihinde kayıtsız şartsız teslim olduğu antlaşmayı imzaladı.

Almanya ve İtalya’nın yenilmesinin sebepleri nelerdir? Tartışınız.

  • Cevap: Almanya ve İtalya’nın yenilmesinin ana sebepleri şunlardır: Ekonomik zayıflık, Müttefiklerin üstünlüğü, içsel sorunlar, Mihver Devletleri arasındaki çatışmalar ve Müttefiklerin stratejik planları.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 165 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!