“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 166 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 166
Avrupa’da savaşın sona ermesinin ardından ABD, Japonların direnişini kırmak ve II. Dünya Savaşı’nı sona erdirmek gerekçesiyle 6 Ağustos 1945’te Hiroşima (Görsel 5.5) ve 9 Ağustos’ta Nagazaki’ye atom bombası attı. Bu bombalar on binlerce sivilin ölümüne ve yaralanmasına yol açtı. Atom bombasının yol açtığı radyasyon etkisi yıllarca devam ettı, radyasyon yüzünden engelli çocuklar doğdu. Atom bombalarının kullanılmasından sonra Japonya 14 Ağustos 1945’te kayıtsız şartsız teslim oldu, 2 Eylül 1945’te ateşkes antlaşmasını imzaladı ve II. Dünya Savaşı sona erdi.
3. Birleşmiş Milletler Teşkilatının Kurulması (24 Ekim 1945)
II. Dünya Savaşı devam ederken ABD Başkanı Roosevelt ve İngiltere Başbakanı Churchill tarafından hazırlanan Atlantik Bildirisi’nde “her ülkenin kendi sınırları içinde güvenlikte olacağı ve kendi sınırları içindeki ülke insanlarının korku ve yokluktan uzak yaşayacağı” bir barışın yerleşmesi çağrısı yapılmıştı (14 Ağustos 1941). Bu amaçla 1 Ocak 1942’de 26 devlet, “Birleşmiş Milletler Bildirgesi” başlıklı bir belgeyle bu ilkeleri onayladıklarını bildirdiler. Birleşmiş Milletler Antlaşması’nı hazırlamak üzere 1945’te, 51 ülke temsilcisi San Francisco’da (San Fransisko) düzenlenen Birleşmiş Milletler Uluslararası Konferansı’nda bir araya geldi. Birleşmiş Milletler, Çin, Fransa, SSCB, İngiltere, ABD ve Türkiye dâhil olmak üzere diğer kurucu üyelerin Antlaşmayı onaylamasıyla 24 Ekim 1945’te resmen kuruldu. Birleşmiş Milletlerin Antlaşmada ilan edilen başlıca amaçları şunlardı:
• Savaşları ve barışa yönelik tehditleri önlemek
• Ülkeler arasında dostane ilişkiler kurmak
• Uluslararası ekonomik ve sosyal iş birliğini sağlamak
Günümüzde dünya üzerindeki hemen her ülkenin üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Teşkilatı kuruluş amaçları doğrultusunda çalışmalarını sürdürmektedir. En önemli amacı, meydana gelebilecek savaşların önüne geçmek olan Birleşmiş Milletler, dünyayı tehdit eden ekolojik, ekonomik, sosyal ve sağlık gibi alanlardaki birçok soruna karşı kendi bünyesinde oluşturduğu çeşitli kuruluşlarla faaliyet yürütmektedir. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Uluslararası Para Fonu (IMF) bu kuruluşlardan bazılarıdır.
Etkinlik
…genel ağ adresinden yararlanarak Birleşmiş Milletler Teşkilatının kuruluşu, teşkilat yapısı ve çalışmaları hakkında araştırma yapınız. Araştırma sonuçlarını raporlaştırarak sınıfta sununuz.
- Cevap:
Birleşmiş Milletler (BM) Teşkilatı:
Kuruluş: BM, 24 Ekim 1945 tarihinde Birleşmiş Milletler Antlaşması (BM Antlaşması) ile kuruldu.
Teşkilat Yapısı:
- Genel Kurul: Tüm üye devletlerin temsilcilerinin katıldığı yıllık toplantı, politika belirleme ve genel tartışma forumu.
- Güvenlik Konseyi: Dünya barış ve güvenliğini koruma yetkisine sahip olan 15 üyeli, 5 daimi üye (ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere) ve 10 geçici üyeden oluşan ana karar organı.
- Uluslararası Adalet Divanı: BM ile ilgili hukuki anlaşmazlıkları çözmekle görevli bağımsız bir yargı organı.
- BM Sekreteryası: Genel Sekreter tarafından yönetilen BM’nin idari organı ve diplomatik hizmetleri yürüten birimler.
- Ekonomik ve Sosyal Konsey: Ekonomik ve sosyal kalkınma alanında politikaları ve programları koordine eden organ.
- BM İnsan Hakları Konseyi: İnsan hakları ihlallerini inceleyen ve insan haklarına ilişkin politikaları takip eden organ.
- BM Barışı Koruma Operasyonları: BM, dünya genelinde barışı koruma ve çatışma çözme operasyonları düzenler.
Çalışmaları:
- Barış ve Güvenlik: BM, uluslararası barış ve güvenliği korumak amacıyla Güvenlik Konseyi aracılığıyla çatışmaları önlemeye ve çözmeye çalışır.
- Sosyal ve İnsan Hakları: BM, insan haklarına saygıyı teşvik eder ve dünya genelinde ekonomik ve sosyal kalkınmayı destekler.
- Kalkınma: BM, ülkelerin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olur.
- İnsani Yardım: BM, krizler ve doğal afetler sırasında insani yardım sağlar ve milyonlarca insanın hayatını kurtarır.
- Çevre ve İklim Değişikliği: BM, çevre koruma ve iklim değişikliği ile mücadele çabalarını destekler.
- İşbirliği ve Diplomasi: BM, uluslararası ilişkilerde diyalog, işbirliği ve diplomasiyi teşvik eder.
Günümüzde Birleşmiş Milletler kuruluş amaçları doğrultusunda başarılı olabiliyor mu? Tartışınız.
- Cevap: Birleşmiş Milletler (BM), bazı alanlarda başarılı olsa da, kuruluş amaçları doğrultusunda tam anlamıyla başarılı olamıyor. BM, barışı koruma, insani yardım, sağlık, çevre koruma ve insan hakları gibi birçok alanda önemli çalışmalara imza atsa da, dünya genelindeki çatışmaların ve krizlerin çözümünde bazen etkisiz kalabiliyor. Güvenlik Konseyi’nin veto yetkisi, karar alınmasını zorlaştırabilir ve bazı ülkelerin çıkarlarını diğerlerinin önünde tutmasına neden olabilir. Bu nedenle, BM’nin reform ihtiyacı ve daha etkili bir şekilde çalışabilmesi için çabalar sürdürülmektedir.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 166 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap