Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 153

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 153 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 153

1. I. Dünya Savaşı Sonrası Kalıcı Barışı Sağlama Çabaları

I. Dünya Savaşı’ndan sonra böylesi bir savaşın bir daha yaşanmaması ve sorunların diplomasiyle çözümlenmesi için birçok adım atıldı.

a. Milletler Cemiyeti (10 Ocak 1920)

I. Dünya Savaşı devam ederken ABD Başkanı Wilson

kendi adıyla anılan ilkeleri yayınlayarak savaşı önleyecek, ülkelerin bütünlüğünü ve siyasal bağımsızlığı güvence altına alacak, silahsızlanmayı düzenleyecek uluslararası bir teşkilatın kurulması gerektiğini ilan etmişti. Paris Barış Konferansında uluslararası barışı ve güveni sağlayacak ve devam ettirecek bir Milletler Cemiyeti kurulmasına karar verildi. 10 Ocak 1920’de asil üyelerini I. Dünya Savaşı’nda galip gelen devletlerin oluşturduğu Milletler Cemiyeti kuruldu (Görsel Görsel 413: Milletler Cemiyeti Genel Kurul toplantısı 4.13). Kuruluşunda 18 üyesi olan ve merkezi İsviçre’nin Cenevre kenti olan Cemiyetin üye sayısı zamanla artti. ABD’nin ve SSCB’nin başta cemiyette yer almaması, cemiyetin Fransa ve İngiltere’nin çıkarlarını sağlamaya yönelik bir teşkilat gibi görünmesine neden oldu. Cemiyet Almanya’nın Avusturya’yı ilhak etmesi, Japonya’nın Mançurya’ya saldırısı ve İtalya’nın Etiyopya’yı işgali gibi sorunların çözümünde son derece etkisiz kaldı. 1946’ya kadar faaliyetini sürdüren cemiyet, tüm çabasına rağmen II. Dünya Savaşı’nın çıkmasını engelleyemedi.

b. Locarno Antlaşması (1 Aralık 1925)

Fransa Milletler Cemiyetinin kurulmasına rağmen Almanya’nın yeniden bir tehdit olabileceği endişesi içindeydi. Bu durum Fransa ile Almanya arasında iyi ilişkilerin kurulmasını engelliyordu.

Almanya, Fransa’ya ödemeyi kabul ettiği savaş tazminatını ödemekte güçlük yaşıyordu. Borçlar konusunda iki ülkenin antlaşmaya varmasıyla ilişkiler düzeldi. Alman Hükümetinin teklifiyle karşılıklı güvenlik paktı kurulması gündeme geldi. İsviçre’de Locarno’da (Lokarno) Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Polonya, Belçika ve Çekoslovakya arasında bir konferans toplandı. Konferansta hazırlanan esaslar çevresinde Locarno Antlaşması 1 Aralık 1925’te, Londra’da imzalandı.

Devletleri savaştan korumayı ve anlaşmazlıkların barışçı yollarla çözümlenmesini öngören Locarno Antlaşması’na göre Almanya, Fransa ve Belçika sınırlarının değişmeyeceğini kabul ediyordu. Anlaşmazlık çıkması durumunda sorun Milletler Cemiyetinde görüşülecekti. Bu antlaşmadan sonra Almanya Milletler Cemiyetine üye oldu. (8 Eylül 1926) Böylece Avrupa’da gerginlik bir süre için azaldı. Ancak bu durum uzun sürmedi. 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı, Almanya’da Hitler’in, İtalya’da Mussolini’nin güç kazanması ve saldırgan siyasetiyle Locarno Antlaşması geçerliliğini yitirdi.

c. Briand-Kellogg Paktı (27 Ağustos 1928)

Fransa, ABD ile bir barış paktı yapmayı teklif ederek iki devletin karşılıklı ilişkilerini geliştirmek istedi. Bu teklif karşısında ABD, bütün büyük devletlerin katılımıyla barışı korumaya yönelik bir paktın imzalanmasını önerdi. Öneri götürülen devletlerin olumlu yaklaşımlarıyla 27 Ağustos 1928’de ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, Japonya, Polonya, Çekoslovakya ve Belçika Paris’te toplanarak Briand-Kellogg (Bırayn-Kel- log) Paktı adı verilen antlaşmayı imzaladılar. Adını Fransa ve ABD dışişleri bakanlarından alan antlaşmaya 1929’da SSCB ve Türkiye de dâhil oldular.

Briand-Kellogg antlaşmasıyla

• Antlaşmayı imza eden devletler, devletler arası anlaşmazlıkların çözümlenmesi için savaşa başvurmayı kınadıklarını,
• Savunmaya dayanmayan savaşın kanun dışı sayıldığını,
• Her türlü anlaşmazlıklarda barış yollarından başka bir yol izlememeyi esas aldıklarını kabul ettiler.
I. Dünya Savaşı sonrasında kalıcı barışı sağlamaya yönelik tüm çabalara rağmen, II. Dünya Savaşı’nın çıkması engellenemedi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 153 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!