Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 149

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 149 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 149

Türkiye’nin barışçı politikası dünya kamuoyunda takdirle karşılanıyordu. Bu politikası nedeniyle Milletler Cemiyeti Türkiye’yi cemiyet içinde görmek istiyordu. Mustafa Kemal Türkiye’nin saygınlığı için ancak davet edildiği takdirde üye olabileceğini belirtti. İspanya aracılığıyla davet edilen Türkiye, dünya barışına daha fazla katkıda bulunmak için 18 Temmuz 1932’de Milletler Cemiyetine üye oldu.

6. Balkan Antantı (9 Şubat 1934)

1930’larda Avrupa’da Almanya ve İtalya hızla silahlanarak topraklarını genişletme siyaseti izlemeye başladılar. Balkanlar ve Doğu Akdeniz’de barışın tehlike altına girmeye başlaması, Türkiye’yi bölge güvenliği için harekete geçirdi.

Atatürk’ün yoğun gayretleriyle Türkiye; Arnavutluk, Bulgaristan ve Yugoslavya ile barış ve dostluk antlaşmaları imzaladı. Yunanistan ile de dostluk ilişkilerinin kurulmasıyla Türkiye’nin öncülüğünde Romanya, Yugoslavya ve Yunanistan arasında 9 Şubat 1934’te Balkan Antantı imzalandı.

Arnavutluk İtalya’nın etkisinde olduğu için, Bulgaristan da komşu ülke topraklarında hak iddia ettiği için Balkan Antantı’nda yer almadı. Balkan Antantı’na üye devletler (Görsel 4.7) birbirlerinin sınırlarını garanti ederek karşılıklı olarak korumayı kararlaştırdılar. Balkan Antantı’na üye olarak Türkiye bölge barışına katkıda bulunurken batı sınırlarını güvenlik altına almıştır.

7. Montrö Boğazlar Sözleşmesi (20 Temmuz 1936)

Lozan Barış Antlaşması’nda Boğazlar ve çevresinin yönetimi başkanı Türk olan uluslararası bir komisyona bırakılmıştı (Görsel 4.8). Ayrıca Boğazların iki yakası askerden arındırılmış, güvenliği Milletler Cemiyetinin sorumluluğuna bırakılmıştı. Bu durum, Boğazlar üzerinde Türkiye’nin egemenliğini kısıtlıyor ve güvenliğini tehdit ediyordu. 1930’larda saldırgan bir politika izlemeye başlayan ve hızla silahlanan Almanya ve İtalya karşısında Milletler Cemiyeti etkisiz kalıyordu

Türkiye, Boğazlarla ilgili olarak Lozan Barış

Antlaşması maddelerinin yeniden görüşülmesi için harekete geçti. Türkiye’nin talebinin olumlu karşılanması üzerine İsviçre’nin Montrö şehrinde bir konferans toplandı. Konferansta Türkiye, güvenliği için Boğazlar bölgesinde askerî kuvvet bulundurmayı ve Boğazlar Komisyonu’nun kaldırılmasını talep etti. Müzakereler sonucunda 20 Temmuz 1936’da Montrö Boğazlar Sözleşmesi imzalandı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 149 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!