“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 150 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 150
Bu sözleşmeye göre:
• Boğazlar Komisyonu kaldırılarak Türkiye’nin Boğazlarda asker bulundurması kabul edildi.
• Türkiye savaş tehlikesiyle karşı karşıya kalırsa yabancı savaş gemilerinin Boğazlardan geçişi Türkiye’nin kararına bırakıldı.
• Ticaret gemilerinin Boğazlardan geçişi serbest olacaktı buna karşılık savaş gemilerinin geçişi, sözleşme hükümleri ile sınırlandırıldı.
Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile Türkiye Boğazların yönetimi ve savunmasını üzerine aldı. Boğazlar üzerinde egemenliğini sınırlayan Lozan Barış Antlaşması maddelerinin yürürlükten kalkmasıyla toprakları üzerinde tam hâkimiyet sağladı.
Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin imzalanmasından sonra Atatürk şunları söylemiştir:
“Tarihte birçok defa tartışma konusu olan Boğazlar, artık tamamıyla Türk yönetiminin egemenliğinde, yalnız ticaret ve dostluk ilişkilerinin ulaşım yolu hâline girmiştir. Bundan böyle savaşan herhangi bir devletin savaş gemilerinin Boğazlardan geçmesi yasaktır.” (Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, s. 171.)
8. Sadabat Paktı (8 Temmuz 1937)
Türkiye, Balkan Antantı ile Batı sınırında güvenliğini sağlamış, dostluk ilişkilerini güneyindeki ve doğusundaki komşularıyla da geliştirmek ve sınır güvenliğini sağlamak için harekete geçmişti (Görsel 4.9). İtalya’nın Habeşistan’a (Etiyopya) saldırması ve Orta Doğu’nun güvenliğini tehdit etmesi bölgede iş birliği çalışmalarını hızlandırdı. Türkiye, İran, Irak ve Afganistan aralarındaki görüşmelerin ardından 8 Temmuz 1937’de İran’ın başkenti Tahran’da Sadabat Paktı’nı imzaladılar. Pakt, üye devletlerin birbirlerinin iç işlerine karışmamalarını, birbirleriyle olan sınırlarına saygı göstermelerini öngörüyordu. Suriye, Türkiye ile Hatay konusunda anlaşmazlık yaşaması nedeniyle Pakt’a katılmadı.
Türkiye’nin günümüzde komşu ülkelerle yaptığı iş birliği çalışmalarına örnek veriniz.
- Cevap: Türkiye günümüzde komşu ülkelerle çeşitli iş birliği çalışmalarına katılmaktadır. Örneğin, Türkiye Yunanistan ve Bulgaristan gibi Balkan ülkeleriyle iş birliği yaparak bölgesel projelere katılmakta ve ilişkilerini geliştirmektedir. Ayrıca Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan gibi Karadeniz ve Kafkasya ülkeleriyle enerji, ulaşım ve ticaret alanlarında iş birliği projelerine imza atmaktadır. Türkiye ayrıca Suriye ve Irak gibi komşu ülkelerle terörle mücadele ve sığınmacı krizi gibi ortak sorunlara çözüm bulma amacıyla diplomatik çabalarda bulunmaktadır.
12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 150 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap