Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 92

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 92 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 92

BİLGİ KUTUSU

Er rütbesindeki Halide Edip Sakarya Meydan Muharebesi’nde Halide Onbaşı olmuştur.
Binbaşılığa kadar yükselen Selanikli Ayşe (Altıntaş) rütbeli olarak savaşa katılan ilk Türk kadınıdır. Çete Emir Ayşe “efe” unvanı alan ilk Türk kadınıdır.
İstiklal Madalyası sahibi Halime Çavuş (Kocabıyık) çavuş rütbesi almış ve üniformasını ölene değin giymiştir.
Erzurumlu Nezahat (Baysel) on iki yaşındayken onbaşı rütbesi almıştır.

Kars Antlaşması (13 Ekim 1921)
Sakarya Zaferi’nin ardından SSCB’ye bağlı Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan ile TBMM arasında 13 Ekim 1921’de bir dostluk antlaşması imzalandı. Buna göre
• İstanbul’un güvenliği sağlandığı takdirde Boğazlar ticarete açılacaktır.
• Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan Türkiye’nin tanımadığı bir antlaşmayı tanımayacaktır.

Bu antlaşmayla taraflar birbirinin varlığını hukuki olarak tanımış ve Türkiye’nin doğu sınırı son şeklini almıştır.

Ankara Antlaşması (20 Ekim 1921)
TBMM ile Fransa arasındaki savaşa son veren bu antlaşmaya göre savaş esirleri karşılıklı olarak serbest bırakılacak, İskenderun ve Antakya bölgesi Fransız mandasındaki Suriye sınırları içinde kalacak fakat burada özel bir yönetim kurulacak ve resmî dil Türkçe olacaktı. Süleyman Şah’ın mezarının bulunduğu Caber Kalesi Türk bayrağı altında ve Türk mülkü olarak kalacaktı. Bu antlaşma sonrasında TBMM’yi tanıyan ilk İtilaf Devleti Fransa, işgal ettiği topraklardan çekilmeye başladı. Böylece İtilaf Devletleri grubu dağıldı.

BİLGİ KUTUSU

Kara Fatma [Fatma Seher Erden (1888-1955)]

Millî Mücadele Dönemi’nde vatanını korumak için mücadeleye atılan kadınların ortak adı Kara Fatma’dır. (…) Millî Mücadele ve Kara Fatma denilince ilk akla gelen Fatma Seher Hanım’dır (…) Fatma Seher Hanım, kendi deyimiyle “Anadolu’daki Kara Fatmaların en güçlüsü”dür. Kara Fatma lakabını ona Mustafa Kemal vermiştir. Millî Mücadele’de milis kumandan olarak gönüllü görev yapmış ve Büyük Taarruz sonrasında “üsteğmen” rütbesiyle ordudan emekliye ayrılmıştır. Bolu’dan, İzmit’e, Afyon’dan Bursa’ya kadar pek çok bölgenin kurtuluşuna katkı sağlamıştır. (…)

Kara Fatma savaş boyunca ve sonrasında esasen Meşrutiyet Dönemi ile ortaya konulmaya çalışılan örnek Türk kadını modelinin de önemli temsilcilerinden biri olmuştur. Ülkesi için düşmana korku salan ve her türlü fedakârlığa hazır bir kadın olduğu kadar, eşi ve çocukları için de şefkatli ve sevgi dolu iyi bir anne ve eş modelidir. (…)

2.5.6. Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi (26-30 Ağustos 1922)

Sakarya Zaferi’nden sonra Yunan ordusunun geri çekilmesi üzerine İtilaf Devletleri’nin Sevr’i esas alan barış önerileri TBMM tarafından kabul görmedi. Yunan ordusu savunma hattı oluştururken Türk ordusu da kesin sonuçlu bir taarruz için hazırlık yapmaya başladı. Doğu ve Güney Cephelerinin teçhizatı ve askerleri; Rusya, İtalya ve Fransa’dan satın alınan askerî malzemeler; İtilaf Devletleri’nin depolarından kaçırılan silahlar Batı Cephesi’ne nakledildi. Mecliste tartışma konusu olan ve daha önce üç kez uzatılan Başkomutanlık Yasası 20 Temmuz 1922’de süresiz olarak uzatıldı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 92 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!