Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 93

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 93 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 93

Uzunca bir hazırlık döneminden sonra 26 Ağustos sabahı Türk topçularının açtığı ateşle taarruz başladı. Mustafa Kemal Paşa, taarruzu yönetmek üzere Kocatepe’de bulunuyordu. 30 Ağustos’ta Yunan ordusunun etrafı ani bir baskınla sarıldı, ardından ağır kayıplar veren Yunan ordusu geri çekilmeye başladı. Böylece düşman ordusunun ana kuvvetleri yok edildi. Başkomutan Mustafa Kemal tarafından bizzat yönetilen bu savaş, tarihe “Başkomutanlık Meydan Muharebesi” olarak geçti. 1 Eylül’de Mustafa Kemal’den “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emrini alan Türk ordusu, geri çekilen Yunan ordusunu takip ederek İzmir’e doğru ilerlemeye başladı. Yunan kuvvetleri çekilirken Batı Anadolu’daki köy ve kasabaları tahrip etti. İzmir’e 9 Eylül 1922’de giren Türk ordusu, Türk halkı tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı. 18 Eylül 1922’de Batı Anadolu düşman işgalinden kurtarıldı.

Millî Mücadele’nin son gazisi Piyade Mülazım Mustafa Şekip Efendi, bir ulusun yeniden doğuşuna bizzat el verenlerin yaşayan son temsilcisiydi. Büyük Taarruz sırasında Afyon’un güneyinde I. Kolorduya bağlı 38. Alayda çarpıştı (26 Ağustos 1922). 11 Kasım 2008’de 105 yaşında vefat etti.

FEVZİ ÇAKMAK (1876-1950)
I. Dünya Savaşı’nda Çanakkale Muharebelerine katıldı. (…) Filistin ve Şeria’da İngilizler’e karşı giriştiği savaşlardaki başarılarından dolayı ferik rütbesine yükseltildi (1918). (…) Fevzi Paşa Kozan milletvekili olarak katıldığı Büyük Millet Meclisi tarafından kurulan İcra Vekilleri Heyetine Müdâfaa-i Milliyye Vekili seçildi. (…) Sakarya Savaşı’nın kazanılmasında büyük rol oynadı. (…) Yunan ordusunu kesin yenilgiye uğratan Başkumandanlık Meydan Muharebesi’nin savaş planları da Fevzi Paşa tarafından hazırlandı. 30 Ağustos Zaferi’nin kazanılmasında büyük rolü olan Fevzi Paşa’ya Mustafa Kemal’in teklifi ile Büyük Millet Meclisi tarafından mareşallik rütbesi verildi (31 Ağustos 1922). (…)

BEN KİMİM?

Tabloda Batı Cephesi ile ilgili boş bırakılan yerleri örnekteki gibi doldurunuz.

  • Cevap:

Tabloyu dolduralım:

Cephe – Taraflar ve Tarih – Taarruz/Savunma – Öne Çıkan Özelliği

I. İnönü Muharebesi – Türk-Yunan (6-10 Ocak 1921) – Savunma – Batı Cephesi’ndeki ilk savaştır.

II. İnönü Muharebesi – Türk-Yunan (26-31 Mart 1921) – Savunma – I. İnönü Muharebesi’nin devamıdır.

Kütahya-Eskişehir Muharebeleri – Türk-Yunan (10 Temmuz – 24 Temmuz 1921) – Taarruz – Türk kuvvetlerinin ilerlemesi için önemli bir adımdır.

Sakarya Meydan Muharebesi – Türk-Yunan (23 Ağustos – 12 Eylül 1921) – Savunma – Türk Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktalarından biridir ve Türk ordusunun son savunma hattıdır.

Büyük Taarruz – Türk-Yunan (26 Ağustos – 9 Eylül 1922) – Taarruz – Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasını sağlayan büyük bir taarruzdur.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 93 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!