Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 91

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 91

22 gün ve gece süren Sakarya Meydan Muharebesi ile Ankara’nın işgali engellendi (Görsel 2.13). 350 subayın şehit edilmesi sebebiyle “Subaylar Savaşı” olarak adlandırılan bu savaş ile Türk ordusunun 1683’te Viyana önlerinde başlayan geri çekilişi son buldu. Yunan ordusunun taarruz gücü kırıldı ve İtilaf Devletleri’nin Yunanlara duyduğu güven azaldı. İtalya, Anadolu’dan tamamen çekildi. Ayrıca Kafkas Cumhuriyetleri ile Kars, Fransa ile Ankara Antlaşmaları imzalanarak dış politikada da önemli adımlar atıldı.

Meclis, 19 Eylül 1921’de bir kanunla Mustafa Kemal’e “Gazi” unvanı ve “Mareşal” rütbesi verdi.

GÖRDESLİ MAKBULE (1902-1922)
Makbule Hanım, her baskında yanına elinden hiç ayırmadığı Japon filintasını alır, düşmandan ele geçirdiği doru atına biner, müfrezenin artçısı olarak birliğin gerisindeki yeri alırdı. Ata, efelerin çoğundan daha iyi biner, tehlike anında silahı herkesten önce o ateşlerdi. Akıncı kollarıyla beraber Demirci, Gördes, Simav ve Sındırgı Dağlarında dolaşan Makbule Hanım, en ümitsiz zamanlarda bile efeleri cesaretlendirir ve her çarpışmada kahramanca savaşırdı. Kocasıyla beraber iki defa pusuya düşürüldü fakat bunlardan ustaca sıyrılmasını bildi. Güvemdere Muharebesi’nin kazanılmasında kahramanlığıyla büyük rol oynadı. Bozulup çekilen müfrezeleri yüreklendirip onların düşmana yeniden taarruz etmelerini sağladı.

KANIT SORGULAMA 11

Kanıt’tan yararlanarak soruyu cevaplayınız.

KANIT

Efendiler, bütün cihanın bilmesi lâzımdır ki: Türk halkı, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve onun Hükûmeti, uşak muamelesine tahammül edemez. Her medeni millet ve hükümet gibi varlığının, bağımsızlığının ve istiklâlinin tanınması talebinde katiyen musirdir. Ve bütün dâvası da bundan ibarettir. (…) Sulhperveriz. Ve bir an evvel sûlhün teessüsünü görmek ve ona yardım ve hizmet etmek isteriz. (…) Açık ve hakiki cephemizi tamamen arz edebilmek için işte bu kürsüden teşrii, icraî salâhiyeti vakıaya malik olan Heyeti Ce- lilenizin Reisi sıfatı ile beyan ederim ki: Biz cenk değil sulh istiyoruz. Sulh yapmaya hazırız ve bence buna mani hiçbir sebep yoktur. Eğer Yunan ordusunun bizi, meşru olan, haklı olan dâvamızdan sarfi nazar ettireceği düşünülüyorsa, bu gayri mümkündür.

SORU

Türk milleti ve ordusunun savaşa bakışı hakkında neler söylenebilir?

  • Cevap: Türk milleti ve ordusu, savaş yerine sulhu tercih eden bir tutum sergilemişlerdir. Bağımsızlık ve istiklal taleplerini uluslararası arenada barışçıl yollarla elde etmeye çalışmışlardır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 91 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!