Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 90

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 90 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 90

Maarif Kongresi (16-21 Temmuz 1921)

Millî Mücadele’nin hem cephede hem cephe gerisinde çoluk çocuk, genç yaşlı bütün halkın desteğiyle sürmesi, eğitim öğretim faaliyetlerini aksattı. Okullar dışında da sorumluluk üstlenen öğretmenler, Millî Mücadele’nin her aşamasında halkı bilinçlendirmeye katkıda bulundu, miting ve kongrelerde görev aldı, Kuvay-ı Millîye’nin güçlenmesine destek verdi.

Eğitimin bağımsızlık savaşı kadar önemli olduğuna inanan Mustafa Kemal, savaş ortamına rağmen öncelikle mevcut okulların açık tutulmasını ve iyi idare edilmesini hedeflemişti. TBMM’nin açılışının hemen ardından Maarif Vekilliği adıyla bir teşkilat kuruldu. 25 Kasım 1920’de çıkarılan kanunla öğretmen ve öğrencilerin askerlik yükümlülükleri ertelendi.

Yunanların Kütahya-Eskişehir üzerinden saldırıya geçtiği tarihlerde Ankara’da Maarif Kongresi’ni toplayarak millî bir eğitim öğretim seferberliği başlatan Mustafa Kemal, bu girişimiyle hem ordusuna duyduğu güveni hem de eğitime verdiği önemi gösterdi. Yurdun her yerinden 250’den fazla kadın ve erkek öğretmenin katıldığı kongrenin açılış konuşmasını cepheden henüz gelen Mustafa Kemal bizzat yaptı. Konuşmasında millî ve çağdaş bir eğitim sisteminin kurulması gerekliliğinden bahsettı.

BİLGİ KUTUSU

Mustafa Kemal’in Maarif Kongresi’nin Açılışında Yaptığı Konuşma

(…) Gelecek için hazırlanan vatan çocuklarına, hiçbir zorluk karşısında baş eğmeyerek sabırla çalışmalarını ve eğitimdeki çocuklarımızın ana babalarına da yavrularının eğitimlerini tamamlamak için her fedakârlığa katlanmaktan çekinmemelerini öneririm. (…) Milletimizin temiz karakteri yetenek ile doludur. Ancak bu doğal yeteneği ortaya çıkarabilecek yöntemlerle donatılmış vatandaşlar gereklidir. Bu görev de sizlere düşüyor. Millî hükûmetimizin ciddiyet ve içtenlikle istediği derecede Türkiye kadın ve erkek öğretmenlerinin hayat ve refahını henüz sağlayamamakta olduğunu biliyorum fakat milletimizi yetiştirmek gibi kutsal bir görevi üzerine alan yüce heyetimizin bugünün durumunu dikkate alacağından ve her zorluğu yenerek bu yolda gayet sabırla yürüyeceğinden şüphem yoktur. Göreviniz çok önemli ve hayatidir. Bunda başarılı olmanızı Yüce Allah’tan dilerim.

TARİHSEL DÜŞÜNME

Maarif Kongresi’nin toplandığı tarih ve açılış konuşması göz önünde bulundurulduğunda Mustafa Kemal’in millî eğitimden beklentileri hakkında neler söylenebilir?

  • Cevap: Mustafa Kemal, Maarif Kongresi’nin toplandığı tarihte millî eğitimin önemini vurgulamış ve millî hükûmetin bu alandaki eksiklikleri gidermek için kararlı olduğunu belirtmiştir. Ayrıca, öğretmenlere ve eğitimcilerine önemli bir görev yüklemiş ve milletin yeteneklerini geliştirmek için fedakârlık yapmalarını teşvik etmiştir.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 90 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!