Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 84

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 84

İSTİKLAL YOLU

Kastamonu vilayeti, İstiklal Savaşı boyunca Doğu Cephesi’nden Bati Cephesi’ne yapılan askerî sevkiyatın bir kısmı ile İstanbul’dan kaçırılan veya Rusya’dan temin edilen silah ve mühimmatın bir bölümünün geçiş güzergâhı olmuştur.
Bu güzergâhın stratejik noktalarından biri olan İnebolu, sahip olduğu kara ve deniz taşımacılığı imkânlarıyla askerî nakliyat ve sevkiyatta âdeta ana kapı görevi görmüş, İstanbul’u Ankara’ya bağlayan önemli kavşak noktası olmuştur. (…)
Karadeniz üzerinden İnebolu Limanı’na ulaştırılan askerî malzemeler burada kağnılara tahmil edilerek Kastamonu’ya sevk edilmiş, buradan da cephelere dağıtılmıştır.

KANIT SORGULAMA 8

Kanıtlardan yararlanarak soruyu cevaplayınız.

1. KANIT

Efendiler, 8 Kasım 1920’de Fuat Paşa Ankara’ya geldi. Karşılamak için bizzat istasyonda bulunuyordum. Fuat Paşa’yı omuzunda bir filinta olduğu hâlde Kuvay-ı Millîye kıyafetinde gördüm. Batı Cephesi Komutanı’na bu kıyafeti benimseten düşünce ve zihniyet akımının bütün Batı Cephesi üzerinde ne kadar etkili olduğunu anlamak için artık tereddüde yer kalmamıştı. Onun için Fuat Paşa’ya kısa bir görüşmeden sonra alabileceği yeni görevi söyledim. Memnuniyetle kabul etti. Aynı günün gecesi, İsmet ve Refet Paşaları davet ederek yeni durumu ve görevlerini kararlaştırdık. Kendilerine verdiğim kesin direktif: “Süratle düzenli ordu ve büyük süvari gücü meydana getirmekten” ibaretti.

2. KANIT

Gediz taarruzundan beklenen başarı sağlanamayınca, Kuva-yı Seyyare ve taraftarları bunun sorumluluğunu düzenli ordu birliklerine yükleyerek askerlerin iyi muharebe edemediğini öne sürüp aleyhte propaganda başlattı. Buna karşılık kıta komutanları ve subaylar da Kuva-yı Seyyare’nin düşman karşısında ciddi muharebeye girişmediğini ve savaşın kaybedilmesinin sorumlularının Kuva-yı Seyyare olduğunu iddia etti. Harekâta katılan tümen komutanlarının anılarında bu konu şöyle yer aldı: Yarbay Arif Bey Kuva-yı Seyyare’nin vazifesini yerine getirmediğin belirterek “… seyyar kuvvetler düşman karşısında sakız çiğniyor. Muharebeye girişmiyorlar… Maksatları bizi yıpratıp meydanı boş bulmaktır.” derken; Yarbay İzzettin Bey “… bu seyyar kuvvetler çok acayip. Hiçbir yere bağlı olmadan ve emir almadan hareket ediyorlar. Sonra kaçıp yanlarını açık bırakıyorlar. Bunlarla birlikte muharebe etmek çok kötü” şeklinde yorumlar yaptı.

SORU

Düzenli ordunun kurulmasını zorunlu kılan sebepler nelerdir? Yorumlayınız.

  • Cevap: Düzenli ordunun kurulmasını zorunlu kılan sebepler arasında düzensiz ve koordinasyonsuz mücadele, düşman karşısında etkili bir direnişin sağlanamaması, sahada savaşan birliklerin eksik eğitim ve koordinasyonu, işgalcilerin daha güçlü ve disiplinli bir orduya sahip olması ve Millî Mücadele’nin başarıya ulaşabilmesi için düzenli bir orduya ihtiyaç duyulması yer almaktadır. Bu nedenle düzenli ordunun kurulması, Millî Mücadele’nin başarılı bir şekilde sürdürülebilmesi için önemli bir adım olmuştur.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 84 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!