Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 85

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 85 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 85

2.5.2. I. İnönü Muharebesi (6-10 Ocak 1921)

Düzenli orduya karşı en büyük tepki, Millî Mücadele’nin başladığı günden itibaren düşman işgallerini durdurmak gayesiyle uğraşan Ethem Bey’den geldi. İç isyanların bastırılmasında önemli katkılarda bulunmasına rağmen Ethem Bey, düzenli orduya katılmayarak isyan çıkarıyordu. Bu durumu fırsat bilen Yunan ordusu, 6 Ocak 1921’de Millî Mücadele’yi çökertmek üzere Eskişehir’den Ankara’ya doğru harekete geçti. Silah ve asker sayısı bakımından üstün olan Yunanlar 9 Ocak’ta taarruza başladı. Batı Cephesi’nde- ki (Harita 2.5) ilk harekâtı İnönü’den yöneten İsmet Paşa komutasındaki düzenli ordu birliklerinin gerçekleştirdiği savunma, Yunan ordularını 10 Ocak’ta geri çekilmek zorunda bıraktı.

Düzenli ordunun ilk savunma savaşında aldığı bu galibiyet, halk arasında büyük bir coşkuyla karşılandı. BMM Hükûmetinin otoritesini ve düzenli orduya güveni artırdı. İsmet Bey albaylıktan generalliğe terfi etti. Teşkilât-ı Esasiye (1921 Anayasası) ve İstiklâl Marşı kabul edildi. Afganistan ile Dostluk Antlaşması, Sovyet Rusya ile Moskova Antlaşması imzalandı. BMM Hükûmeti Londra Konferansı’na davet edildi.

Teşkilât-ı Esasiye Kanunu (20 Ocak 1921)

20 Ocak 1921’de kabul edilen Teşkilât-ı Esasiye Kanunu, dönemin ihtiyaçları için düzenlenmiş, kuvvetler birliği ve meclis hükûmeti sistemini kabul eden olağanüstü bir anayasaydı. Türkiye adını kullanarak millî devlete vurgu yapıyordu. Hükûmetin adı “Büyük Millet Meclisi Hükûmeti” olacak ve milletvekilleri yalnızca seçildikleri ilin değil bütün milletin vekili sayılacaktı.

1906’da Erkân-ı Harbiye Mektebi’nden gene birincilikle mezun olarak kurmay yüzbaşı rütbesiyle Edirne’deki 2. Ordu’nun 8. Alayı’nda bölük komutanlığına atandı. (…) I. Dünya Savaşı sırasında Kafkas Cephe- si’nde Kolordu Komutanı olarak Atatürk’le birlikte çalışırken, dostlukları ve devletin geleceği hakkında ortak fikirleri gelişti. (…)
I ve II. İnönü savaşlarında Yunan ordusunun Anadolu içlerine ilerleyişini durdurdu. (…) Mudanya Ateşkes toplantısında Büyük Millet Meclisi’ni temsil etti. (…) Lozan Barış Konferansı’na Dışişleri Bakanı ve Türk heyeti başkanı olarak gönderildi. (…) Atatürk’ün ölümünden sonra 1938 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye’nin ikinci cumhurbaşkanı olarak seçilen İnönü, cumhurbaşkanlığının yanı sıra CHP Genel Başkanlığı’na da getirildi.

Bir devletin yönetim biçimini belirten; yasama, yürütme, yargılama güçlerinin nasıl kullanılacağını gösteren; yurttaşların kamu haklarını bildiren temel yasa.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 85 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!