“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 83 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 83
BİLGİ KUTUSU
SÜTÇÜ İMAM (1884-1922)
(…) 31 Ekim 1919 tarihi Maraş Milli Mücadelesinde şanlı bir direnişin başladığı gündür. Bu tarihte Fransız- lardan güç alan Ermeniler, Maraş sokaklarına dağılarak önlerine gelen Türklere hakaret ediyor, mukaddesata dil uzatıyorlardı. Bir grup Fransız-Ermeni devriyesi akşama doğru Uzunoluk Caddesi’nden kışlaya dönüyordu. O sırada Ermeni askerlerinden birisi Uzunoluk Hamamı’ndan çıkan bir hanımefendiye saldırarak peçesini yırttı ve ardından “Artık burası Türklerin değildir, Fransız memleketinde peçe ile gezilmez.” diye onu tehdit ettı. Bu durumu gören vatandaşlar, hemen dışarı çıkıp olay yerine geldiler. Olaya müdahil olan Çakmakçı Sait ise işgalci kuvvetlerin açtığı ateş sonucu şehit düşmüştür. Bu olaya şahit olan Sütçü İmam, işgalcilere karşı silahını ateşlemiş ve işgalci askerlerden birini etkisiz hâle getirmiştir. Sütçü İmam’ın attığı ilk kurşun, Fransız ve Ermenilere karşı “Maraş bize mezar olmadan düşmana gülzar olmaz!” parolasıyla Ma- raş’ın kurtuluş mücadelesinin de başlangıcını teşkil etmiştir.
TARİHSEL DÜŞÜNME
Millî Mücadele’de Güney Cephesi’ni farklı kılan özellikler nelerdir?
- Cevap:
Millî Mücadele’de Güney Cephesi’ni farklı kılan özellikler şunlardır:
- Maraş direnişi gibi şehir direnişlerinin sıkça görüldüğü bir cephe olması.
- Fransız işgali ve Ermeni çetelerinin etkili olduğu bu cephenin özellikle etnik çatışmalarla yoğunlaşmış olması.
- Sivil halkın aktif katılımı ve direnişin sivil toplumla bütünleşmesi.
BAŞLANGIÇ SORUSU
Batı Cephesi Millî Mücadele’nin kazanılmasını nasıl etkilemiş olabilir?
- Cevap: Batı Cephesi, Millî Mücadele’nin kazanılmasını olumsuz etkileyebilirdi çünkü işgalcilerin büyük bir kısmı bu cepheyi kontrol ediyordu ve Anadolu’ya daha fazla askeri güç gönderme potansiyeline sahiptiler. Ancak Mustafa Kemal’in başarılı stratejileri ve Batı Cephesi’nde elde ettiği zaferler, Millî Mücadele’nin kazanılmasına katkı sağladı.
TARİHSEL DÜŞÜNME
Kuvay-ı Millîye’nin Millî Mücadele üzerindeki etkileri nelerdir? Yorumlayınız.
- Cevap: Kuvay-ı Millîye, Millî Mücadele üzerinde büyük etki yaratmıştır. Bu yerel direniş güçleri, işgalcilere karşı savaşın temel taşlarından birini oluşturmuş, yerel halkın desteği ve direnişi millî bir harekete dönüştürmüştür. Bu sayede bağımsızlık mücadelesi daha fazla destek kazanmış ve işgalcilere karşı koordinasyon sağlanmıştır.
12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 83 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap