Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 82

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 82 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 82

2.4.2. Güney Cephesi

Osmanlı topraklarının işgalinde savaş sürecindeki gizli diplomasi etkili oldu. Sykes-Picot Antlaşması’na göre İngiltere 1918’de Musul ile İskenderun’u işgal etti ve askerî harekâtını Adana, Antep, Maraş yönünde genişletti. Fransızlar da Aralık 1918’de Dörtyol ve Mersin’e çıkarma yaptı. İngiltere, Fransa ile anlaşıp Irak ve Musul’a karşılık Adana, Maraş, Antep ve Urfa’yı Fransa’ya bıraktı. Bölgede Fransız-Ermeni iş birliği ile yapılan baskı ve zulümlere karşı ilk silahlı direniş, 19 Aralık 1918’de Hatay’ın Dörtyol ilçesinde başladı. Bu bölgede Kuvay-ı Millîye, Sivas Kongresi’nden sonra daha etkin bir duruma geldi.

21 Aralık 1918’de Fransız işgaline uğrayan Adana’ya Ermeni göçü başladı ve bölgede Ermeni idaresi kurulması yönünde faaliyetler gerçekleştirildi. Fransızların ve Fransız himayesindeki Ermenile- rin yağmalama ve saldırılarına karşı Türk halkı bölgede büyük bir mücadele verdi. Adana, Ankara Antlaşması sonucu Fransızların bölgeyi tamamen boşaltmalarından sonra işgalden kurtulmuştur (5 Ocak 1922).

Halk, Maraş’ta 1919 sonlarında Ermenilerin saldırganlıkları ve Fransızların kalede asılan Türk bayrağını indirmeleri üzerine işgale karşı amansız bir mücadeleye girişti. Sütçü İmam, Maraş’taki kurtuluş mücadelesinin sembol isimlerinden biri oldu. Mustafa Kemal, Ma- raş’taki bu mücadeleye katkıda bulunmak ve halkı teşkilatlandırmak amacıyla Kılıç Ali, Yörük Selim ve Cemil Cahit’i bölgeye gönderdi. 21 Ocak 1920’de başlayan çarpışmalarda şehir halkı bütün varlığı ile mücadele etti ve Maraş 12 Şubat 1920’de düşman işgalinden kurtuldu. TBMM, bu zaferden 53 yıl sonra, 7 Şubat 1973’te çıkardığı bir kanunla Maraş’a “Kahraman” unvanı vermiştir.

Antep cephesinde “Şahin Bey” takma adlı Teğmen Said, Fransız- lara karşı mücadele etti. Onun şehit düşmesinin ardından bölgedeki Kuvay-ı Millîye’nin başına Kılıç Ali Bey geçti. Antep, yaklaşık bir sene süren savunmanın sonunda açlık, hastalık ve cephane sıkıntısı nedeniyle Fransızlara teslim olmak zorunda kaldı. 8 Şubat 1921’de Antep’e “Gazi” unvanı verildi. Gaziantep, 25 Aralık 1921’de Fransız işgalinden kurtularak hürriyetine kavuştu. TBMM, Millî Mücadele’de gösterdiği hizmetlerinden dolayı Gaziantep’e 2008’de İstiklal Madalyası vermiştir.

Fransızlar Urfa’da da Ermeni azınlıkla iş birliği yaptı. 29 Aralık 1919’da Urfa Jandarma Komutanlığına tayin edilen Yüzbaşı Ali Saip (Ursavaş), Fransızları bölgeden çıkarmak için teşkilat faaliyetlerinde bulundu. Ali Saip Bey ve Nuri Bey komutasındaki kuvvetler, 9 Şubat 1920’den sonra Fransız işgal güçlerini çekilmeye mecbur etti. 12 Haziran 1984’te TBMM’nin aldığı kararla Urfa’nın adı Şanlıurfa olarak değiştirilmiş ve şehre 2016’da İstiklal Madalyası verilmiştir.

Şehir mücadeleleriyle öne çıkan Güney Cephesi, 20 Ekim 1921’de Sakarya Meydan Muharebesi’nin ardından Fransızlarla imzalanan Ankara Antlaşması ile kapandı.

TAYYAR RAHMİYE (1890-1920)

Tayyar Rahmiye, Güney Cephesi’nde 9. Tümen’de gönüllü olarak bir müfrezenin komutanlığını yapmıştır. Osmaniye’de Fransız Karargâhı’na saldırı için görevlendirilen müfreze 1 Temmuz 1920’de harekete geçmiştir. Fakat bu arada askerlerde bir duraklama meydana gelmiş, bunun üzerine, “Ben kadın olduğum hâlde ayakta duruyorum da, siz erkek olduğunuz hâlde yerlerde sürünmekten utanmıyor musunuz?” diyerek erkekleri hareketlendiren Tayyar Rahmiye, karargâhın alındığını göremeden şehit düşmüştür.

ŞAHİN BEY (1877- 1920)

Yoğun ateş altındaki merkez kuvvetleri (…) çekildi. Bu sırada geri çekilmeyen Şahin Bey, Elmalı köprüsünde taşları siper ederek son ana kadar mücadelesini sürdürdü. Mermisi bitince süngüsüyle hücum eden Şahin Bey, Fransız piyadelerinin süngü darbeleriyle şehit edildi. Şahin Bey’in ölümü üzerine millî kuvvetler, Ayntâb’ın [Antep] kuzeyine çekildiler. (…) Şahin Bey’in vefatı, Ayntâb ve çevresinde derin üzüntüye sebep olsa da halkı müthiş derecede hırslandırdı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 82 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!