Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 67

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 67 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 67

BİLGİ KUTUSU

15. Kolordu Komutanı Kazım Paşa (Karabekir), kendisine Mustafa Kemal’i tutuklama emri verilmesine rağmen “Emrinizdeyiz Paşam! Ben, subaylarım, erlerim, Kolordum, hepimiz emrinizdeyizl…” diyerek Mustafa Kemal’e ve Millî Mücadele’ye desteğini göstermiştir.

General Harbord Raporu (1919)
ABD Başkanı Wilson’un görevlendirdiği General James Harbord (Jems Har- bırd) (Görsel 2.5) başkanlığındaki heyet, Anadolu ve Kafkasya’da ABD mandası altına alınması düşünülen bölgelerdeki Ermeni taleplerini inceledi ve bir rapor hazırladı. Raporda Ermenilerin bölgede çoğunlukta olmadığı, katliama uğrayanların Ermeniler değil Türkler olduğu belirtildi. General Harbord’ın hazırladığı raporla Millî Mücadele’nin amacı dünyaya duyurulmuş oldu. Mustafa Kemal’in güçlü kişiliği, liderlik yönü ve Anadolu hareketinin göz ardı edilmemesi gerektiği de raporda yer aldı.

Sivas Kongresi (4-11 Eylül 1919)

Sivas’ta millî bir kongrenin toplanmasına Amasya Genelgesi’yle karar verilmişti. Kongreyi toplamak için 2 Eylül 1919’da Sivas’a gelen Mustafa Kemal, halk tarafından coşkuyla karşılandı. İtilaf Devletleri’nin ve İstanbul Hükümetinin her türlü tehdit ve engellemelerine rağmen 4 Eylül’de toplanan kongrede Mustafa Kemal oy çokluğuyla başkan seçildi (Görsel 2.6).

Erzurum Kongresi’nde alınan kararlar Sivas Kongresi’nde bazı değişikliklerle kabul edildi. Kongrede manda ve himaye fikri uzun ve sert tartışmalara neden oldu, sonunda kesin olarak reddedildi. Ülkede faaliyet gösteren millî cemiyetler “Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti” adı altında birleştirildi. Başkanlığını Mustafa Kemal Paşa’nın yürüttüğü Heyet-i Temsiliye için “Doğu Anadolu’nun tamamını temsil eder.” yerine “Heyet-i Temsiliye bütün vatanı temsil eder.” denerek Heyet-i Temsiliyenin ulusal bir nitelik kazanması sağlandı. Misak-ı Millî’nin temel esasları üzerinde duruldu. Ali Fuat Paşa, Batı Anadolu Kuvay-ı Millîye Kumandanlığına tayin edildi. 13 Eylül’de Sivas’ta Millî Mücadele’nin yayın organı olarak İrade-i Millîye adlı bir gazete yayımlandı.

Sivas’ta millet temsilcilerinin bir araya geleceği genel kongrenin toplanmasına dair ortaya konan irade, İtilaf Devletleri yetkililerini ve Damat Ferit Paşa Hükümetini harekete geçirdi. Damat Ferit Paşa, Elâzığ Valisi Ali Galip Bey aracılığıyla Sivas Kongresi’ni dağıtma girişiminde bulundu ve halkı, Mustafa Kemal ve arkadaşlarına karşı kışkırttı. Gelişmeler üzerine Heyet-i Temsiliye, Damat Ferit Paşa Hükümeti görevden çekilene kadar İstanbul ile Anadolu arasındaki her türlü haberleşmenin kesilmesine karar verdi ve bütün haberleşmelerin kendileriyle yapılmasını istedi. 30 Eylül 1919’da Damat Ferit Paşa Hükümeti istifa etmek zorunda kaldı, yerine Ali Rıza Paşa Hükümeti kuruldu. Bu istifa, Heyet-i Temsiliyenin ilk siyasi başarısı kabul edilmektedir.

Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra yaşanan işgaller karşısında direnişi örgütleyebilmek amacıyla bölgesel nitelikte kararlar alan yerel kongreler de toplandı. Balıkesir, Alaşehir, Nazilli ve Pozantı Kongreleri başta olmak üzere yerel kongrelerde, Kuvay-ı Millîye birliklerinin işgallere karşı güçlendirilmesi ve millî birliklerin birleştirilmesi karara bağlandı.

Manda: Savaştan mağlup olarak çıkan devletlerden ayrılacak milletlerin kendi kendilerini idare edebilecek duruma gelinceye kadar galip devletler tarafından yönetilmesi. Himaye: I. Dünya Sava- şı’ndan sonra küresel güçlerin dünyanın farklı bölgelerindeki milletleri koruma bahanesiyle kaynaklara el koyarak yönetimi ele geçirdiği

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 67 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!