Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 66

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 66 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 66

İstanbul Hükümeti, gelişmelerden rahatsız olan İngiltere’nin baskısıyla Mustafa Kemal’i İstanbul’a çağırdı ancak Mustafa Kemal bu emre uymayarak Erzurum’a hareket etti ve 3 Temmuz’da Erzurum’a ulaşti. 8-9 Temmuz gecesi kendisine iletilen “O hâlde resmî göreviniz sona ermiştir.” telgrafı sonrasında “sine-i millete dönme” kararı aldı. Askerlik mesleğinden çekildiğini haber veren karşı bir telgrafla istifasını bildirdi.

Kişinin askerî ya da siyasi kimliğini kendi isteğiyle terk ederek mücadelesini halkın arasında sürdürmesi.

TARİHSEL DÜŞÜNME

“Amasya Genelgesi Millî Mücadele’nin gerekçe, amaç ve yöntemini ortaya koyar.” tespitinde bulunan bir tarihçi, bu yargıya genelgenin hangi maddelerini kanıt gösterebilir?

  • Cevap:

Amasya Genelgesi’nde Millî Mücadele’nin gerekçe, amaç ve yöntemini belirleyen maddeler şunlardır:

  • “Türk milletinin bağımsızlığını ve hürriyetini korumak ve yine Türk milletinin istiklâl ve istikbâlini, yine onun azim ve kararı olan bir tarzda, yine milletin mukadderatını temin etmek amacıyla Millî Hükûmet meydana gelmiştir.”
  • “Manda ve himaye kabul edilemez. Milletimizin başı vardır, başsız yaşayamayız. Başımız, Türk milletinin bağımsızlığını, hürriyetini ve istiklâlini sağlayacak kuvvet ve yetkiyi elinde toplayan bir Hey’et-i Milliyedir.”

TARİHSEL DÜŞÜNME

Erzurum Kongresi’nin kararlarında yeni bir devletin kurulmasına işaret eden maddeler hangileridir? Açıklayınız.

  • Cevap:

Erzurum Kongresi’nin kararlarında yeni bir devletin kurulmasına işaret eden maddeler şunlardır:

  • “Müstakil, serbest ve bağımsız bir Türk vatanı tesisine karar verilmiştir.”
  • “Yeni kurulacak Türk Devleti millî egemenliğe dayanacaktır.”

Bu maddeler, Erzurum Kongresi’nin Türk milletinin bağımsızlığını savunarak yeni bir devletin temelini atmaya karar verdiğini ve bu devletin millî egemenlik esasına dayanacağını belirtmektedir.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 66 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!