Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 43

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 43

Harp sebebi ile uygulanan vergiler ve tedbirler yüzünden İstanbul’un gıda sıkıntısı çekmemesi için Dahiliye Nazırı’nın başkanlığında toplanan komisyonun; gerek yurt dışından gerekse dâhilden getirilecek gıda maddelerinin söz konusu tedbirler haricinde tutulmasına, askerî ihtiyaçlar için el konulan fırınların halka ekmek vermeye devam etmesine, halk da dâhil hiç kimsenin stokçuluk ve karaborsacılığa yeltenmemesine, bu tür davranış sergileyenler hakkında gecikmeden yasal işlem yapılacağına ve gıda fiyatlarında aşırı artışa sebep olmamak için hazırlanmış olan listedeki fiyatların cari olacağına dair aldığı kararlar…

1.3.8. I. Dünya Savaşı’nın Kader Yılı

1917 yılı I. Dünya Savaşı’nın kader yılı olmuştur. Bu tarihe kadar durum, genel olarak İttifak Devletleri’nin lehinde görünüyordu. Bununla birlikte özellikle uzayan savaşın ortaya çıkardığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle kamuoyunda bir bıkkınlık ve moral çöküntüsü başladı. Bolşeviklerin “Barış, toprak, ekmek!” sloganını kullanarak 1917’de Bolşevik İhtilali ile iktidarı ele geçirmeleri, Rusya’nın savaştan çekilmesine yol açtı. Alman denizaltılarının ticari taşımacılığa karşı sınırsız savaş açtıklarını duyurması ve Almanların Meksika’ya gizli ittifak önerilerinin açığa çıkması, ABD’nin İtilaf Devletleri yanında savaşa girmesine sebep oldu (Görsel 1.18). ABD’nin müttefiklerine takviye kuvvetler göndermesi, İtilaf Devletleri’nin savaşı kısa sürede galip tamamlamasını sağladı.

KANIT SORGULAMA

Kanıtlardan yararlanarak soruyu cevaplayınız.

1. KANIT

(…) Lenin, bir yandan askerin bıkkınlığını ve barış isteğini, öte yandan savaşa son vermeden Bolşevik hükümetin otoritesini kurup yaymanın olanaksız bulunduğunu göz önüne alarak her ne pahasına olursa olsun, Almanya ve müttefikleriyle barış gereğini savunmuştur. Lenin’in barış için her fedakârlığı göze alması üzerine, 1918 Mart’ında, Rusya ile ona karşı savaşan devletler arasında Brest-Litovsk Barışı imzalanmıştır.
(…) Rusya’yı büyük toprak kayıplarına uğratan bu barışın önemli hükümleri şöylece özetlenebilir:
I. Rusya, Ukrayna ve Finlandiya’nın bağımsızlığını tanımıştır.
II. Baltık ülkeleri ve Polonya’nın Rus yönetimi altındaki kesimi Rusya’dan ayrılmış ve Alman himayesi altına bırakılmıştır.
III. Kars, Ardahan ve Batum Osmanlı İmparatorluğu’na geri verilmiştir.

  • Cevap: Bu etkinliğin cevabı diğer sayfadadır. (Bkz. sayfa 43)

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 43 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!