Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 41

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 41

KANIT SORGULAMA 6

Kanıtlardan yararlanarak soruları cevaplayınız.

1. KANIT

Erzincan’daki olaylar, işlenen vahşetler bir örnek teşkil eder. Erzincan’daki bir Taşnak çetesi ilk önce önde gelen pozisyonlardaki erkekleri infaz etti. Ardından, geriye kalan Müslümanlar kılıçtan geçirildi, birçokları evlerde ve büyük binalarda yakılarak öldürüldü. Çevredeki köylüler toplanarak şehre getirilmişti ve onlar da orada öldürüldüler. Ermeniler kendilerinin bir daha geri dönemeyeceklerini biliyorlardı ve Türklere de bir şey bırakmak istemediler. Devlete ait olanlarla bütün İslami binaları, tahminen 1000 evi yaktılar. Askerler şehri ele geçirdiklerinde sokak ortalarında saçılmış ve kuyulara doldurulmuş 900’den fazla insan vücudu buldular. Ermeni çetelerin önlerine katarak şehirden uzaklaştırdığı 600 kişinin akıbeti ise bilinmiyordu.

2. KANIT

Bütün emirlerde, yeri değiştirilen Ermenilerin sağlığının korunmasına ilgi gösterildiği de ilave edilmelidir. Emirlerin hiçbiri, Ermenilerin ölmesine sebep olabilecek bir isteğin sinyalini vermedi. Savaş sonrasında İngiltere İstanbul’u işgal ettiği ve Ermenilerin yok edilmesi niyetini gösteren bir evrak bulmak için devlet arşivlerini araştırdığı hâlde, Ermenilerin öldürülmesini emreden bir evrak hiçbir zaman bulunmadı. Cemal Paşa, her zaman takındığı adil tavrını Ermenilerin yerinin değiştirilmesi konusunda da gösterip onlara adaletli davranıl- masına gayret etti. Komuta merkezine de aynı şekilde davranmaları için baskı yaptı: “Yola çıkan Ermenilerin çiftlik hayvanlarını ve at arabalarını satın alınız. Fakat bu insanlara hiçbir zarar verilmemelidir. Bu arabaların ve hayvanların gerçek değerini tayin edecek bir komisyon oluşturun ve mal sahiplerine ödemeyi doğrulukla yapın.”

3. KANIT

Doğu Anadolu’da Ermeni devleti kurma hayaliyle birtakım fesat dernekleri ve partileri kurarak çeşitli vesilelerle olaylar çıkartıp Türk nüfusu katleden Ermeniler, Birinci Dünya Savaşı sırasında askerlerin cephede bulunmasından yararlanarak düşmanla iş birliği yapmışlar, devlete ihanet etmişler ve savunmasız Türklere her türlü saldırıyı reva görmüşlerdir. Bunun neticesi olarak da, Osmanlı Devleti’ni tehcir kararı almaya âdeta mecbur etmişlerdir. Tehcire tabi tutulan Ermeniler, bilinmelidir ki, devlet aleyhinde faaliyette bulunan Ermenilerdir. Devlete sadakatle bağlı olan Ermeniler ise hiçbir surette tehcire tabi tutulmamışlardır.

Tehcire tabi tutulan Ermenilerin yollarda her türlü ihtiyaçları, emniyetleri ve iskânları sağlanmış, malları güvence altına alınmıştır. Birinci Dünya Savaşı sona erdikten sonra da eski yerlerine dönüp dönmemekte serbest bırakılmış, dönmek isteyenlere de her türlü yardım ve kolaylık gösterilmiştir.

SORULAR

1. Sevk ve İskân Kanunu’nu zorunlu kılan sebepler nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Sevk ve İskân Kanunu’nun zorunlu kılınmasının sebepleri arasında Ermeni grupların Osmanlı Devleti’ne karşı düşman işbirliği yapması, Türk nüfusuna saldırması ve Erzincan gibi bölgelerde işlenen vahşetler yer almaktadır. Ayrıca, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı topraklarının savunmasız kalması ve Ermeni grupların devlete ihanet etmesi, Osmanlı Devleti’ni bu kanunu uygulamaya yönlendirmiştir.

2. Osmanlı Devleti Sevk ve İskân Kanunu’nu uygularken nelere dikkat etmiştir?

  • Cevap: Osmanlı Devleti, Sevk ve İskân Kanunu’nu uygularken Ermenilerin sağlığına, emniyetine ve ihtiyaçlarına dikkat etmiştir. Yola çıkan Ermenilerin mallarının gerçek değerini tespit etmek için komisyonlar oluşturmuş ve Ermenilerin zarar görmemesi için tedbirler almıştır. Tehcir edilen Ermenilerin yollarda ve yeni yerleştirildikleri bölgelerde ihtiyaçları ve emniyetleri sağlanmış, ayrıca savaş sonrasında eski yerlerine dönüp dönmekte serbest bırakılmışlardır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 41 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!