Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 38

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 38 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 38

1.3.5. I. Dünya Savaşı’nda Mustafa Kemal

I. Dünya Savaşı başladığı sırada Mustafa Kemal Sofya’da ata- şemiliterdi. Başkomutan Vekili Enver Paşa’ya yazdığı mektupta “Vatanın müdafaasına ait faal vazifelerden daha mühim ve yüce vazife olamaz. Arkadaşlarım muharebe cephelerinde ateş hatlarında bulunurken ben Sofya’da ataşemiliterlik yapamam. Eğer birinci sınıf zabit olma özelliğine sahip değilsem bana açık söyleyin.” diyerek cephelerde aktif görev almak istediğini belirtti.

Mustafa Kemal; I. Dünya Savaşı’nda Çanakkale Cephesi’nde Anafartalar Grup Komutanı [1915 (Görsel 1.14)], Kafkas Cephesi’nde 16. Kolordu Komutanı (1916), Suriye-Filistin Cephesi’nde 7. Ordu Komutanı (1917) ve Yıldırım Orduları Grup Komutanı (1918) olarak görev yaptı.

KANIT SORGULAMA 5

Kanıtlardan yararlanarak soruları cevaplayınız.

1. KANIT 
İlk askerî başarısını Trablusgarp’ta gösteren Mustafa Kemal, sorumluluk ve görevden zevk duyan bir komutan özelliği taşıyordu. Daha 25 Nisan sabahı 19. Tümenle ve hiçbir yerden emir almaksızın kendiliğinden çatışmaya katılarak düşmanı kıyıya kadar püskürtmüş ve bundan sonra üç ay süreyle kırılmaz bir güçle sürekli düşman saldırılarına karşı koymuştu. Ona tam anlamıyla güvenilebilirdi.
(…)

15 Ağustos günü öğleden önce Kocaçimen dağına ve bitişiğindeki Conkbayırı tepesine, Mustafa Kemal’in kendisinin düzenlediği ve yönettiği taarruzla düşman piyadesi, bu tepelerin kuzey yamaçlarına doğru geri sürüldü.

2. KANIT

Muş ve Bitlis’i işgal eden Rusların daha güneye inmesinin engellenmesi ve işgal edilen yerlerin kurtarılması düşüncesiyle yapılan bu planın uygulanabilmesi için tecrübeli bir komutana ihtiyaç doğmuştur. Çanakkale’deki komutanlığıyla dikkat çeken Miralay Mustafa Kemal ideal bir aday olarak görülmüş ve 16’ncı Kolordu Komutanı olarak atanmıştır. Göreve miralay rütbesiyle başlayan Mustafa Kemal, 16’ncı Kolordu Komutanlığı karargâhını Silvan’da konuşlandırmıştır. Kolorduya bağlı 5 ve 8’inci Tümenler ile yapılan başarılı harekâtlar sonucunda Bitlis ve Muş işgalden kurtarılmıştır.

  • Cevap: Bu etkinliğin cevabı diğer sayfadadır. (Bkz. sayfa 39)

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 38 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!