Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 36

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 36 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 36

İngilizler, Bağdat’ı almak amacıyla General Townshend (Tavsınd) komutasında Dicle Nehri boyunca harekete geçti ve 26 Eylül 1915’te Bağdat ile Amâre arasındaki Kut şehrini işgal etti. İngilizler ve işgale karşı çıkan Osmanlılar arasındaki çarpışmalar Selmân-ı Pâk bölgesinde başladı (Harita 1.5). Mücadelelerinde başarılı olamayan İngilizler Kut’ül-Amâ- re’ye çekilirken Albay Halil (Kut) kumandasındaki Osmanlı kuvvetleri 5 Aralık 1915’te bölgeyi kuşatti. İngilizlerin kuşatmayı yarma girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı. Halil Bey ile General Townshend arasındaki görüşmelerde İngilizlerin Osmanlı Devleti’ne kayıtsız şartsız teslim olması konusunda uzlaşmaya varıldı. Türk kuvvetleri, halkın coşkulu gösterileri arasında Kut’ül-Amâre’ye girdi ve Nisan 1916’da İngiliz kuvvetlerini teslim aldı. Bu zaferden sonra Albay Halil, “Kut’ül-Amâre Fatihi” olarak anıldı ve “paşa” unvanı ile ödüllendirildi.

Osmanlı ile İngiliz kuvvetleri arasındaki bu mücadele, I. Dünya Savaşı’nda Çanakkale’den sonraki en büyük zafer kabul edilmektedir. Bütün dünyada şaşkınlığa sebep olan Kut Zaferi, İngilizlerin sömürge imparatorluğunu sarsmış, esaret altındaki milletlerde istiklal umudu yeşerten önemli bir başarı olmuş ve Bağdat’ı ele geçirmeye yönelik planlar yapan İngilizlere Irak Cephesi’nde büyük bir darbe vurmuştur. İngiliz tarihçi James Morris (Ceyms Morres), Kut’ül-Amâre’yi “Britanya askerî tarihinin en aşağılık teslimi!” diye tanımlamıştır. İngilizler, yenilginin ardından bir yandan Hicaz’da 1916 Şerif Hüseyin Ayaklanması’nı planlarken diğer yandan da Irak’taki kayıplarını geri almak için büyük hazırlıklarla saldırılarına devam etmiştir.

Halil Paşa’nın Kut’ül-Amâre Zaferi’nden sonra 29 Nisan 1916’da birliklerine ilettiği genelge

Arslanlarım,
1. Bugün Türklere şan ve şeref, İngilizlere ise kara meydan olan şu kızgın toprağın güneşli semasında şehitlerimizin ruhları sevinç içinde uçarken, ben de hepinizin pâk alınlarından öpüyor ve hepinizi tebrik ediyorum. (…) 3.Ordumuz, gerek Kut kuşatmasında ve gerekse Kut’u kurtarmaya gelen ordular karşısında 350 subay ve 10.000 neferini şehid vermiştir. Buna karşılık Kut’ta, 13 General, 481 subay ve 13.300 er teslim alıyorum. Bu teslim aldığımız orduyu kurtarmaya gelen İngiliz kuvvetleri de 30.000 zayiat vererek geri dönmüşlerdir. 4. Şu hâle bakınca, dünyayı hayretlere düşürecek iki büyük fark görülür. Tarih, bu olayı yazmak için kelime bulmakta zorluk çekecektir. (…)
5. İşte, Türk sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci olayı Çanakkale’de, ikinci olayı da burada görüyoruz.
6. (…) Bu zafer, yeni olgunlaşan savaş durumumuz karşısında gelecekteki başarımızın da parlak bir başlangıcıdır.
7. Bugüne “KUT BAYRAMI” adını veriyorum. (…)

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 36 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!