Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 271

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 271 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 271

2011’de Pakistan’da yapılan bir operasyonla etkisiz hâle getirildi (Görsel 8.20).

Terörün küresel boyutlara ulaşması ABD başta olmak üzere bütün dünyanın ulusal güvenlik algısını değiştirdi. Güvenlik sorununun sınırların çok ötesinde olduğu anlaşıldı ve terörizme getirilen tanımlar değişti. Pakistan’da kurulan Taliban ve Afganistan’da kurulan El Kaide örgütleri, küresel güçlerin gözünde süreç içinde konum değiştirdi. Bir zamanlar özgürlük savaşçısı olarak anılan bu örgütler zamanla terörist olarak tanımlandı. Türkiye’nin ulusal güvenliğini tehdit eden PKK ve onun Suriye ile Irak’taki uzantisı PYD/YPG de aynı şekilde küresel güçler tarafından desteklendi.

1991’de I. Körfez Savaşı’yla dünya gündemine yerleşen Irak sorunu; Türkiye’yi siyasi, sosyal ve ekonomik açıdan olumsuz etkiledi. Savaş sürecinde Irak’a uygulanan ambargoya riayet eden Türkiye, hava üslerinin kullanımına izin verdi. Sınırları içerisinde ABD ve müttefiklerine ait “Çekiç Güç” adlı askerî birliklere müsaade etti ve Irak’tan gelen yüz binlerce mülteciye kucak açtı. 2003’teki II. Körfez Savaşı öncesinde TBMM, ABD ordusunun Türkiye üzerinden Irak’a girmesini öngören 1 Mart Tezkeresi’ni kabul etmedi. Karar, AB ve İslam ülkeleri nezdinde takdirle ABD’de ise şaşkınlıkla karşılandı. Egemenlik haklarına sahip çıkan Türkiye’nin bu tavrı Türkiye-ABD ilişkilerinde önemli bir dönüm noktası oldu.

Saddam Hüseyin’in yargılanarak idam edilmesiyle siyasi istikrara kavuşacağı düşünülen Irak’ta beklentiler karşılık bulmadı. Irak, 32 ve 36. kuzey paralelleri esas alınarak fiilen üç bölgeye ayrıldı. Böylece ABD’nin bölgedeki en önemli müttefiki, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetim oldu. Türkiye’nin kırmızı çizgisi Türkmenler ve Kerkük’ün statüsü, PKK terör örgütünün Irak’ın kuzeyindeki varlığı, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması gibi meseleler göz ardı edildi. Güvenliğin en önemli sorun hâline geldiği Irak’ta yaklaşık 4 milyon insan mülteci durumuna düştü ve bunların yarısı çevre ülkelere göç etti. ABD ve AB ise mülteciler konusunda gerekli hassasiyeti göstermedi.

Suriye; Hatay üzerindeki emelleri, terör örgütlerini ülkesinde barındırması, su kaynaklarının kullanımı gibi konulardan dolayı Türkiye ile sorunlar yaşadı. Lübnan Devlet Başkanı Hariri’nin suikastla öldürülmesi, Iraklı mülteciler ve terör örgütlerinin oluşturduğu tehlike karşısında Suriye, Türkiye ile yakınlaştı. Ancak ilişkiler Arap Baharı ile durma noktasına geldi. Türkiye, Arap Baharı’nın uzantısı olarak Suriye’de başlayan halk gösterilerinde Suriye yönetiminin orantısız güç kullanmasına tepki gösterdi. Suriye’deki terör yapılanmalarının oluşturduğu güvenlik sorunları ve Türkmenlerin varlığı Türkiye’nin Suriye siyasetindeki başlıca konular oldu.
Mültecilerin önemli bir kısmı AB ülkelerine gitmek istemesine rağmen bu talepleri geri çevrilmiştir. Diğer ülkeler, Türkiye’nin mülteciler karşısındaki duruşunu takdir etmekte fakat üzerlerine düşen sorumlulukları tam olarak yerine getirmemektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 271 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!