Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 269

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 269 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 269

tedir. 1993’te özerk bir yapıya kavuşan Filistin, BM’ye başvurarak bağımsızlığının tanınmasını talep etti. BM Genel Kurulunda, ABD’nin başını çektiği 9 “hayır” oyuna karşılık Türkiye, Rusya ve AB’nin 138 “evet” oyu ile bağımsız Filistin Devleti tanındı. Filistin halkının refaha kavuşması amacıyla yapılan bu girişim başarıya ulaşti. Fakat siyonizmin etkisindeki İsrail ve Yahudilerin her alanda uyguladığı baskı, tecrit, abluka, ambargo ve yok saymalarla Filistin Devleti işlevsiz hâle getirilmekte ve Filistin halkı büyük sorunlar yaşamaktadır.

Irak, İran’la yapılan savaşın zararını karşılama amacı ve Kuveyt’in kendi topraklarının parçası olduğu iddiasıyla petrol zengini Kuveyt’i 1990’da işgal etti (Görsel 8.16). ABD ve müttefikleri, 17 Ocak 1991’de BM Güvenlik Konseyinin kararına dayanarak Çöl Fırtınası Harekâti’yla I. Körfez Savaşı’nı başlatti. Mart ayında savaş sona erdi ve Kuveyt işgalden kurtarıldı. Irak, ambargolarla etkisizleştirmeye çalışıldı. Ardından Saddam Hüseyin yönetimine karşı 1993, 1996, 1998, 2001 yıllarında askerî operasyonlar yapıldı. 2003’teki II. Körfez Savaşı’nda ise ABD ve İngiliz kuvvetleri, 11 Eylül Saldırılarını düzenleyen El Kaide terör örgütü liderinin Irak’ta olduğuna ve Irak’ta kitle imha silahlarının varlığına dair belgeleri gerekçe göstererek Irak’ı işgal etti. Müttefik kuvvetler savaşın kazanılmasıyla Irak’ta kontrolü ele aldı ve Saddam Hüseyin yargılanarak idam edildi. Böylece Baas Partisinin Irak’taki varlığı sonlandırılmış oldu.

İşgalin ardından ABD ve İngiliz güçlerinin Irak’a yerleşmesiyle Irak ve Orta Doğu’da ardı arkası kesilmeyen terör eylemleri, zulümler, ölümler yaşandı. Etnik çatışmalar, mezhep mücadeleleri ve terör eylemleri artti. Bölgede ve dünyada ABD’ye rağmen aktör olmaya çalışan devletlere, benzer durumlara düşmemeleri için açık mesajlar verildi. ABD, bölgedeki doğal kaynakların tek hâkimi hâline geldi. Bölgede ve dünyada kurallarını kendisinin belirlediği bir yapılanmanın adımlarını atti. SSCB’nin dağılmasının ardından ABD ve müttefikleri tarafindan dünyayı yeniden biçimlendirmenin gerekliliği yönünde atılan bu ilk adımdan sonraki gelişmeler de bu düzenin kurulmasında önemli gerekçeler oldu.

Kerkük-Yumurtalık Boru Hatti’nın çalışmaması ve Irak’a ihracatın durma noktasına gelmesi, Türkiye’yi ekonomik açıdan olumsuz etkilemiştir. PKK’nın Kandil başta olmak üzere Irak’ın kuzeyine yerleşmesi, Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin ilan edilmesi, Kerkük ve Musul bölgesinden Türkmen göçleri Türkiye’yi endişelendiren başlıca güvenlik sorunlarıdır.

Arap Baharı
Dünyanın önemli petrol ve doğal gaz tedarik bölgelerinden Orta Doğu coğrafyası, Osmanlı idaresinden sonra Ba- tı’nın menfaatlerine hizmet edecek şekilde düzenlendi. Bu girişimler Orta Doğu’da totaliter, baskıcı yönetimlerin kurulmasının önünü açtı.

Her türlü fikir ve gelişmenin kısa sürede yayılma gösterdiği küreselleşen dünyada Arap halkları da yeni yaşam tarzları, demokrasi ve özgürlüklerden etkilendi. Arap toplumlarında daha fazla özgürlük, demokrasi ve insani hak talep eden kitleler oluştu.

17 Aralık 2010’da Tunuslu Muhammed Buazizi’nin kendini yakmasıyla başlayan olaylar, kısa sürede ülke genelinde mevcut siyasi rejimi hedef alan isyanlara dönüştü. Tunus’ta daha demokratik bir idarenin kurulmasını sağlayan bu halk hareketine Yasemin Devrimi adı verildi. Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin bin Ali görevinden istifa etti ve Tunus’ta daha demokratik bir yönetim kuruldu.

Yasemin Devrimi ile başlayan Arap Baharı; Mısır, Libya, Yemen gibi birçok Arap ülkesinde de etkili oldu. 25 Ocak 2011’de Mısır’da Tahrir Meydanı’nda, Arap Baharı’nın rüzgârı esmeye başladı. Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek 11 Şubat 2011’de istifa etti. Mısır’daki demokratik seçimleri Muhammed Mursi kazandı. 2013’te yapılan darbe ile Mursi yönetimi devrildi ve Mısır Genelkurmay Başkanı Abdülfettah El Sisi, Mısır devlet başkanı oldu.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 269 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!