“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 268 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 268
Medeniyetlerin beşiği Orta Doğu; tarihin her döneminde kültürel özellikleri, jeopolitik konumu, yer alti ve yer üstü zenginliklerinden dolayı bazı devletlerin ilgi odağı oldu. Bu özellikler büyük güçlerin bölgede hâkimiyet kurma veya nüfuz oluşturma mücadelelerine yol açti. SSCB’nin 1991’de dağılmasıyla tek süper güç olarak kalan ABD’nin dünyayı yeniden biçimlendirme girişimlerinden Orta Doğu da etkilendi. Bu etkiler şu şekilde sıralanabilir:
Nazi Almanyası’nda yaşanan antisemitist uygulamaların oluşturduğu mağduriyet sonucunda dünyada Yahudiler lehine bir kamuoyu oluştu. 1948’de İsrail Devleti’nin kurulmasıyla Arap-Yahudi çatışmaları başladı. 1948-1986 arasında yaklaşık 1.800.000, SSCB’nin dağılmasıyla yaklaşık 1.000.000 Yahudi Filistin’e yerleştirildi. Dünyadan gelen tepkilere rağmen İsrail Devleti, işgal altındaki Filistin topraklarında Yahudi yerleşimciler için konut inşa etmeye devam etmektedir.
İsrail’in siyonist uygulamaları karşısında Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) tarafından Gazze Şeridi’nde kitlesel bir halk direnişi olan intifada hareketi başladı. Bu ilk intifada 1987’den 1993’e kadar devam etti. 2000’de Ariel Sharon’ın (Eryıl Şerın) Mescid-i Aksa’ya girmesiyle El Aksa İntifadası başladı ve 2005’e kadar devam etti (Görsel 8.15).
1964’te ilan edilen Filistin (Millî) Sözleşmesi’ne göre
Siyonizm; hedefleri açısından saldırgan ve yayılmacı, oluşumu bakımından ırkçı, maksat ve vasıtaları yönünden faşist bir harekettir.
BM Genel Kurulunun 10 Kasım 1975’te aldığı karara göre
Bütün ırkçı ayırımcılıklar ortadan kaldırılmalıdır. Siyonizm ise “ırkçılık ve ayırımcılığın bir biçimindir.
Küresel güçlerin desteğiyle 1993’ten itibaren Filistin sorununu çözmek için düzenlenen Oslo Görüşmeleri’ne rağmen İsrail, siyonist politikalarından vazgeçmemiştir. Bu durumu gösteren bazı olaylar şunlardır:
• 2010: İsrail askerleri, “Rotamız Filistin, yükümüz insani yardım!” sloganıyla Gazze’ye doğru yola çıkan Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda bir operasyon düzenledi. Saldırıda 9 Türk yardım gönüllüsü öldürüldü, 50’yi aşkın gönüllü de yaralandı.
• 2017: Mescid-i Aksa abluka altına alındı.
• 2018: Zihinsel engelli Filistinli Mohammad Hossam Abdel Latif Habali, İsrail askerleri tarafından öldürüldü.
• 2019: İsrail askerlerinin eşlik ettiği bazı yerleşimciler Nebi Yunus Camisi’ne saldırdı.
• 2020: Dokuz yaşındaki Filistinli Malik Eissa, İsrail polisi tarafından yüzünden vuruldu ve sol gözünü kaybetti.
Bazı İslam ülkelerinin İsrail’e karşı geçmiş dönemlere kıyasla daha ılımlı bir politika sergilemeleri İslam dünyasında ayrılıklara neden oldu. İsrail saldırılarına İslam dünyasında özellikle Türkiye tarafından tepki verilmek-
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 268 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap