“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 267 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 267
Yugoslavya’nın dağılması sürecinde Makedonya ve Kosova da bağımsızlık mücadelesine girdi. 1991’de bağımsızlığını ilan eden Makedonya, 1993’te BM tarafından tanındı; 2018’de adı Kuzey Makedonya olarak değiştirildi.
1995’te Sırp ordusu Kosova’ya girdi ve Bosna’da olduğu gibi sivilleri katledip kültür varlıklarını tahrip etti. Yüz binlerce Kosovalı göç etmek zorunda kaldı. Bosna-Hersek Savaşı’nda eleştirilen uluslararası kuruluşlar kendileriyle ilgili olumsuz izlenimi ortadan kaldırmak için 1999’da NATO vasıtasıyla bölgeye asker gönderdi. Kosova 17 Şubat 2008’de bağımsızlığını ilan etti.
Kanıtlardan hareketle soruyu cevaplayınız.
Srebrenica Katliamı (1995)
Srebrenitsa katliamı insanlığın İkinci Dünya Savaşından sonra tanık olduğu en büyük vahşettir. Yugoslavya’nın sancılı parçalanışında en çok zarar gören ve en büyük kayıpları verenler arasında yer almıştır Bosna Hersek. Avrupa’nın göbeğinde binlerce insan katledilmiş, işkence görmüş, çok daha fazlası yerinden edilmiştir ve tüm bu süreç boyunca pasif kalan Birleşik Milletlerin sessiz ve çözümden uzak tavırları günümüzde de hala tartışma konusu olmaya devam etmiştir. Katliamın temel aktörleri olarak gösterilen Sırp generaller yakalanmış ve mahkemede hakim karşısına çıkarılmışlardır. Ancak Srebre- nitsa’nın yaralarının kapanmaktan uzak ve kolay kolay unutulabilecek bir olay olmadığı aşikârdır.
“Mavi Kelebekler”in İzinde
Mavi Kelebekler: İnsanlık ve savaş suçlarının işlendiği Bosna Savaşı sırasında katliamları saklamak isteyen savaş suçluları, onlarca kilometre uzaklarda yeşillendirerek gizlemek istedikleri toplu mezarlar oluşturdular. Bu mezarlar, normalden derin kazılarak mezar içine bırakılan metal parçalar ile manyetik değişkenlik taraması yapılması (uydu resimleri vs.) engellemek suretiyle gizlenmek istendi. Bölgede inceleme yapan uzmanların toplu mezarların üzerinde yetişen yaban çiçeği Artemis ve bu çiçekten beslenen mavi kelebeklerin nüfusunda bir artış gözlemeleriyle bugüne kadar 370’den fazla toplu mezar tespit edildi. Bosna-Hersek’te mavi kelebeğin izinde her geçen gün yeni toplu mezarlar açığa çıkarılmaktadır.
20. yüzyılın sonunda Avrupa’da meydana gelen Srebrenica Katliamı’nı dünya barışı ve insan hakları bağlamında yorumlayınız.
- Cevap: Srebrenica Katliamı, 20. yüzyılın sonunda insan haklarına ve dünya barışına büyük bir tehdit oluşturdu. Bu katliam, uluslararası toplumun ihmali ve insan haklarının ciddi bir şekilde ihlal edilmesiyle ilişkilendirilirken, dünya barışının korunması ve insan haklarının savunulması için uluslararası toplumun daha fazla çaba göstermesi gerektiğini gösterdi.
12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 267 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap