Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 266

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 266 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 266

8.2.3. Bosna-Hersek Savaşı (1992-1995 ve Balkanlardaki Gelişmeler)

Yugoslavya; Sırbistan, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Slovenya, Kosova, Makedonya, Karadağ Cumhuriyetlerinden oluşan federal bir devletti. Doğu Bloku’nda 1989’da başlayan demokratikleşme sürecinden Yugoslavya’yı oluşturan cumhuriyetler de etkilendi. 1991’de Slovenya, Hırvatistan ve Kuzey Makedonya bağımsızlıklarını ilan etti (Harita 8.3). Aynı yıl bağımsızlığını ilan eden Karadağ ile Sırbistan birleşerek Yugoslavya Devleti’ni kurdu. 1992’de Aliya İzzetbegoviç liderliğindeki Boşnaklar (Bosnalı Müslümanlar) ve Hırvatlar anlaşarak Bosna-Hersek Devleti’ni kurdu.
Bosnalı Sırplar bu durumu tanımadıklarını bildirip isyan etti. Sırbistan’ın desteğini alan Sırp milislerin saldırıları ile 1992-1995 yılları arasında devam edecek Bosna-Hersek Savaşı başladı. Sırp kuvvetleri savaşın ilk günlerinden itibaren Boşnak yerleşim yerlerini ele geçirdi ve sivilleri katletti. Sırp saldırılarına karşı başlangıçta Boşnak ve Hırvat kuvvetleri birlikte mücadele etti. Hırvatların Bosna-Hersek Hırvat Devleti’ni kurduğunu ilan etmesiyle Boşnaklar mücadelede yalnız kaldı.

Avrupa’nın merkezinde cereyan eden bu katliama dünyanın duyarsız kalmasından cesaret alan Sırplar, BM Barış Gücünün varlığına rağmen Srebrenica (Srebrenitsa) başta olmak üzere ülkenin birçok yerinde soykırım yapti. Sırplar, savaş boyunca Bosna-Hersek’te İslam kültürü adına her ne varsa yok etmeye çalıştı. Osmanlı Dönemi’nden kalma Mostar Köprüsü başta olmak üzere cami, vakıf, medrese, tekke gibi yüzlerce mimari eser Sırplar tarafından tahrip edildi; kütüphaneler yakıldı. Rusya’nın desteğini alan Sırpların bölgeye gönderilen insani yardımları engellemesi bütün dünyada başat güçlere karşı yoğun eleştirilere sebep oldu. Türkiye’nin BM ve NATO nezdindeki girişimlerinden gecikmeli de olsa sonuç alındı. NATO’nun 1995’te düzenlediği hava harekâtı ile Sırplara ait askerî altyapı imha edildi.

ABD’nin girişimiyle Kasım 1995’te Boşnak, Hırvat, Sırp liderleri arasında Dayton Barış Antlaşması imzalandı. Antlaşmaya göre oluşturulan Bosna-Hersek Federasyonu’nda Boşnak,
Hırvat ve Sırplar “ülkenin kurucu halkları” kabul edildi. Bosna-Hersek Devleti, Bosna-Hersek Federasyonu ile Sırp Cumhuriyetimden oluştu. Ülkede Boşnak, Sırp ve Hırvat olmak üzere üç üyeli konseyin dönüşümlü biçimde yönetimde yer aldığı bir sisteme geçildi. Dayton Antlaşması’yla savaş sona erdi fakat Bosna-Hersek, siyasi yapısı ile dünyanın en karmaşık ülkelerinden biri hâline geldi. Bölgede yeni siyasal düzeni ve barışı korumak için NATO önderliğinde çok uluslu bir barış gücü kuruldu.

Bosna-Hersek Savaşı’nda 200 binin üzerinde Boşnak hayatim kaybetti. Milyonlarca insan topraklarından göç etmek zorunda kaldı. Savaş sonrasında tespit edilen yüzlerce toplu mezarın açılmasıyla Sırpların uyguladığı soykırım ortaya çıkti.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 266 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!