Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 265

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 265 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 265

II. Dünya Savaşı sonrası tercihini Batı Bloku’ndan yana kullanan Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve NATO’ya üye olarak uluslararası sistemde etkin rol almaya çalıştı. Avrupa’da barışı sağlamak ve ekonomik iş birliğini geliştirmek amacıyla kurulan AET’ye 1959’da ortaklık başvurusunda bulundu. Bu teklifin ardından 12 Eylül 1963’te imzalanan Ankara Antlaşması ile ortaklık süreci başladı. Ancak Türkiye’deki siyasi belirsizlik, ilişkilerde aksaklıkların yaşanmasına sebep oldu. Türkiye, 1987’de AET’ye tam üyelik başvurusunda bulundu. AET, Maastricht (Mastriht) Antlaşması’nın yürürlüğe girmesiyle 1993’te Avrupa Birliği adını aldı (Harita 8.2).

1993 Kopenhag Zirvesi’nde gerekli şartları sağlayan ülkelerin tam üye olarak AB’ye kabul edilecekleri belirtildi. Türkiye için ise sadece ilişkilerin ve iş birliğinin geliştirilmesi ve Gümrük Birliğinin kurulması gibi konulara değinildi. Türkiye AB’ye giriş için önemli bir kriter olan Gümrük Birliğine Giriş Antlaşması’nı 1995’te imzaladı. 1999’da Helsinki Zirvesi’nde Türkiye’nin adaylığı resmen onaylandı ve adaylığı sürecinde müzakerelerin temel şartı olan siyasi uyum yasaları TBMM’de kabul edildi. Bu bağlamda temel hak ve özgürlüklerin genişletilmesine yönelik düzenlemeler yapıldı. 2004 Brüksel Zirvesi’nde Türkiye’nin siyasi kriterleri karşıladığı belirtilerek müzakerelerin başlatılması kararı alındı. 2005’te Lüksemburg’da üyelik müzakerelerine başlandı. Türkiye’nin AB’ye Katılım Ortaklığı Belgesi 2011’de AB Konseyi tarafindan onaylandı. Ancak bazı üye ülkelerin siyasi girişimleri ve Kıbrıs Sorunu, müzakere sürecinin tamamlanmasını engelledi. AB ile ilişkilerin daha planlı ve etkili olması için Türkiye tarafindan 2011’de Avrupa Birliği Bakanlığı kuruldu. 2018’de Bakanlık, Dışişleri Bakanlığına bağlı Avrupa Birliği Başkanlığına dönüştürüldü.

ARAŞTIRALIM

Türkiye’nin AB’ye üyelik talebiyle ilgili farklı bakış açılarını araştırarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. AB’ye tam üyelik durumunda Türkiye neler kazanabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: AB’ye tam üyelik durumunda Türkiye, ekonomik açıdan entegrasyonun yanı sıra serbest dolaşım, katılım fonlarına erişim ve AB standartlarına uyum gibi avantajlar elde edebilir. Ayrıca, AB içinde siyasi ve güvenlik işbirliği alanlarında daha etkin bir rol oynayabilir.

2. Türkiye’nin AB’ye üyeliği konusunda üye ülkelerin farklı görüşlere sahibi olmasının sebepleri neler olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Üye ülkelerin farklı görüşlere sahip olmasının sebepleri arasında Türkiye’nin büyüklüğü, kültürel farklılıklar, ekonomik çıkarlar ve siyasi endişeler gibi faktörler bulunabilir. Ayrıca, Türkiye’nin üyelik müzakerelerindeki ilerlemesini etkileyen iç ve dış politika faktörleri de rol oynamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 265 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!