“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 213 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 213
1950’lerden itibaren köyden kente göçün biçimlendirdiği sosyal yapı, 1970’lerde doğacak arabesk müziğe zemin oluşturdu. Radyodaki müzik yayınları konusunda tek parti döneminden farklı bir uygulamayla serbestliğe gidildi ve çeşitlilik sağlandı. Radyoların program akışında Türk müziği yayınlarına ağırlık verildi. Klasik Türk müziğine Sadettin Kaynak, özellikle besteleriyle önemli katkılarda bulunurken aynı sahada bestekâr ve icracı Münir Nurettin Selçuk’un da yıldızı parladı. Sanat hayatına radyoda başlayan Zeki Müren, Türk sanat müziğini geniş kitlelere sevdiren sanatçı oldu. Dünyada popüler olan jaz (caz) ve rock’n rooll (rakın rol) türleri Türkiye’de de takip edilmeye başlandı. Hızla değişen Türkiye’ye paralel biçimde Türk edebiyatına da yenilik ve çeşitlilik hâkim oldu, farklı türlerde çok başarılı eserler kazandırıldı. Savaşlar bunalımla şekillenen bazı sanat akımlarını doğururken bu akımların etkisindeki İkinci Yeni, şiire damgasını vurdu. Öykü, gerçek anlamda “modern” kimliğine 1950 kuşağı ile kavuştu. Savaş sonrasındaki sosyal, siyasi ve ekonomik gelişmeler Yaşar Kemal, Kemal Tahir gibi pek çok romancı tarafından sağlam bir teknikle kaleme alındı. Türk sineması, tiyatrodan ayrı bir sanat olarak gelişme imkânı bulurken çekilen filmlerde Anadolu yaşamı başarıyla canlandırıldı. Ömer Lütfi Akad’ın polisiye filmi Kanun Namına ve Muhsin Ertuğrul’un yönettiği Türk sinemasının ilk renkli filmi Halıcı Kız ile sinema sanatında önemli adımlar atıldı.
OKUYORUM
GURBET KUŞLARI
Taa Kurtalan’dan kalkıp, yolu üzerindeki irili ufaklı istasyonlardan topladığı çeşitli yolcularla tıka basa dolu «Kuşluk treni» Haydarpaşa garına çığlık çığlığa girdi. Ağırlaştı. Sonra da ıslak fışıltılarla rayların üzerine upuzun serildi kaldı.
Koşanlar, koşuşanlar… Koşan, koşuşanlar arasında istasyon görevlilerinden başka gar hamalları, yolcularını karşılamağa gelmiş fötr şapkalılar, mantolu, tayyörlüler. İlk şaşkınlık, ilk heyecandan sonra her şey durur gibi oldu. Vagonlardan, bavul, sepet, heybeleriyle inenler, öteberilerini vagon pencerelerinden hamallara uzatanlar…
«Gurbet kuşları» katarın en arka vagonlarından iniyorlardı, kara kara, kuru kuru. Ne karşılamağa gelenler vardı, ne de çoğunun bavullarıyla sepeti, hatta yorganı. Yorganı olanlar, yorganlarını birer er kaputu gibi dürmüş, kınnapla çeke çeke bağlamışlardı. Bir beş, on değil, yirmi, otuz, kırk, elli belki de daha çoktular. Anadolu içlerinden kopup gelen her tren, her «Kuşluk treni», her gelişinde gurbet kuşlarını toparlayıp getiriyordu İstanbul’a. Yol, yıkım, yapım üzerine çok iş vardı İstanbul’da. Karınlar doyuyor, sılaya para bile salınıyordu. Köy yerinde şonun şunun tarlasında üç gün iş, beş gün duvar diplerinde barbut atacaklarına, bir tren parası denkleştirip İstanbul’un yolu tutulmalıydı. Ne yapıp yapıp gidenler, birkaç ay sonra değişmiş dönüyorlardı. Taralı saçları, kopçalı sarı kalemleri, karton kaplı cep defterleri (…) Tahtakale’den uydurulmuş üst başlarıyla köy yerinde dolanıyor, köy kahvelerinde, delikanlı meclislerinde İstanbul’u dillerinden düşürmüyorlardı. İstanbul da bir İstanbul’du. Dil ile tarifi mümkünsüz. O taksiler, o dolmuşlar, o tramvaylar, otobüsler, vapurlar…
“Gurbet Kuşları” sizce İstanbul’da hangi sosyo-kültürel sorunlarla karşılaşmıştır? Yorumlayınız.
- Cevap: “Gurbet Kuşları” olarak adlandırılan bu göçmenler, İstanbul’a gelişlerinde bir dizi sosyo-kültürel sorunla karşılaşmışlardır. İstanbul’a gelişleriyle birlikte iş bulma ve barınma sorunlarıyla karşılaşmışlardır. İş arayışlarında genellikle ağır fiziksel çalışma koşullarına razı olmuşlardır. Aynı zamanda İstanbul’da yaşamın karmaşıklığına ve şehir hayatına uyum sağlama zorluğuna da maruz kalmışlardır. Kültürel farklılıklar ve İstanbul’un kalabalık, modern yaşamıyla başa çıkmakta güçlük çekmişlerdir. Bu göçmenler, hem İstanbul’a uyum sağlama hem de köylerindeki yaşam biçimlerini sürdürme arasında bir denge kurmaya çalışmışlardır.
12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 213 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yorum Yap