Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 212

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 212 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 212

6.3.2. Demokrat Partili Yıllarda Sosyal ve Ekonomik Hayat

1950 seçimlerinden başarı ile çıkan DP, iktidarının ilk yıllarında iç ve dış politikada önemli adımlar attı. Liberal yaklaşımlar sergileyerek ülkenin çehresini değiştirdi. Demokrat Parti Dönemi’nde tarımın gelişmesine öncelik verildi. Marshall Planı’ndan elde edilen sermaye ile traktör, makine ve tarımsal araç ithalatı desteklendi. Yapılan yasal düzenlemeler ve traktör sayısındaki artış, ülkedeki ekili arazilerin çoğalmasında önemli rol oynadı. 1950’lerin başlarındaki hava koşullarının tarımsal verimliliği artırması, Kore Savaşı’na bağlı olarak tarım ürünlerindeki talep artışı ve ürün fiyatlarının yükselmesi Türkiye ekonomisinin güçlenmesini sağladı. Ülke 1950’ye kadar buğday ithalatçısıyken 1954’te buğday ihracatında dünya dördüncüsü oldu. 1950’lerin ilk yıllarında tarım sektörünün yanı sıra kent ekonomisi de büyümeden payını aldı.

Kore Savaşı’nın sona ermesi ve yaşanan kuraklık, tarım gelirlerinin düşmesine yol açtı. Hükûmetin çiftçiye destek vermek için takip ettiği destekleme alımları enflasyona sebep oldu. İthalatta sınırlamalara gidilirken bolluk dönemi yerini yokluk dönemine bıraktı. Ekonomik bunalım döneminde Demokrat Parti, liberalizmden vazgeçerken giderek devletçi bir politika izlemeye yöneldi. Büyük altyapı projeleri hazırladı; barajların, fabrikaların temellerini attı. Yapılan yatırımlarla kasaba ve köylere elektrik verilmeye başlandı. Devlet bir yandan çimento, şeker, enerji ve inşaat sektörlerinde yüksek miktarda yatırım yaparken diğer yandan özel girişimi teşvik etmeye çalıştı. Sanayinin millî gelirdeki payı yükseldi ve devlet tarafindan önemli kuruluşlar açıldı.

1950-1960 Yılları Arasında Açılan Kurum ve Kuruluşlar

Makina Kimya Endüstrisi Kurumu Denizcilik Bankası Et ve Balık Kurumu
Türkiye Çimento Sanayi Anonim Şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı
T.C. Turizm Bankası Ereğli Demir Çelik Fabrikaları Devlet Malzeme Ofisi Türkiye Demir Çelik Fabrikaları Karayolları Genel Müdürlüğü

Bu dönemde yabancı sermayeye vergi muafiyetleri ve ayrıcalıklı koşullar sunuldu. 1954 Petrol Yasası ile yabancı şirketlerin Türkiye sınırları içerisinde petrol arama çalışmaları yapmasına izin verildi. Muhalefet, Petrol ve Yabancı Sermayeyi Teşvik Yasalarının kapitülasyonları hatırlattığı gerekçesiyle hükûmeti eleştirdi. Ekonomideki tablonun kötüleşmesi sonucu 1958’de ekonomik istikrarı sağlamak amacıyla devalüasyona gidildi, Türk lirasının değeri %320’ye yakın oranda düşürüldü. 1 ABD doları 2,80 liradan 9 lira seviyesine yükseldi.

Demokrat Parti ülkenin ulaşım politikasında değişikliğe giderek kara yolu yapımı ve taşımacılığına ağırlık verdi. Köyleri kentlere, kentleri birbirine bağlayan gelişmiş kara yolu ağları oluşturdu. Yeni kara yolu ağları kırsal kesimdeki küçük üreticilerin ticari hayata doğrudan katılmalarını sağlayarak ekonomik ve sosyolojik yapıyı değiştirdi. Öte yandan Türkiye’yi petrole bağımlı hâle getirdi. Sosyal ve ekonomik beklentiler, yapılan yollar, topraksızlık, tarımda makineleşme sonucu ortaya çıkan işsizlik gibi etkenler kırsal bölgelerden kentlere göçü hızlandırdı. 1950’de %78,3 olan kırsal nüfus, 1960’ta %71,2’ye düştü. Pek çok farklı beklentiyle geçekleştirilen bu göçler; geniş çaplı sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi sorunlar doğurdu. Köyden kente gelenler barınma ve iş bulma yanında kente uyum sağlama konusunda da sosyal, kültürel pek çok sorun yaşadılar. Öte yandan barınma amacıyla kurulan altyapıdan mahrum gecekondu mahalleleri şehirlerin kontrolsüz büyümesine yol açtı. Türkiye’de 1948’de 30.000 olan gecekondu sayısı 1950’de 50.000, 1960’ta 240.000,
1965’te ise 430.000’e yükseldi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 212 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!