Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 211

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 211 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 211

1957 seçimlerine siyasi gerilim ve ekonomik olumsuzluklar içinde gidildi (Görsel 6.4). DP, düşen oylarına rağmen seçimi kazandı. Bu seçimde de çoğunluk sistemi uygulandığı için DP’nin milletvekili sayısında önemli bir azalma olmadı.

DP’nin 10 yıllık iktidarı döneminde iktidar-muhalefet ge- rilimleri yaşandı (Görsel 6.5). Hükûmetin CHP’ye ait bazı mal varlıklarının kamulaştirılmasına ilişkin teklifi iktidar ile muhalefet arasında tartışmalara yol açti. Muhalif kanadın birleşerek kurduğu Millî Muhalefet Cephesi’ne karşılık DP, Vatan Cephesi’ni kurdu. İnönü’nün yurt gezilerinde olaylar yaşandı. Ülkede artan gerilimi azaltmak, muhalefet ve basının faaliyetlerini soruşturmak üzere 18 Nisan 1960’ta DP milletvekillerinden oluşan Tahkikat Komisyonu kuruldu. İktidar ile muhalefet arasındaki gerilim birçok kuruluşun yanı sıra üniversitelere de sıçradı. 1957’den sonra ordu içinde darbeci oluşumlar arttı ve ordu 27 Mayıs 1960 Askerî Darbesi ile yönetime el koydu. Yönetimi ele alan Millî Birlik Komitesi DP’yi tasfiye ettı. Bu durum Türkiye Cumhuriyetimin çıktığı demokrasi yolculuğunu kesintiye uğrattı.

Seçime Katılan Partiler
■ Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)
■ Cumhuriyetçi Millet Partisi (CMP)
■ Demokrat Parti (DP)
■ Türkiye İşçi Partisi (TİP)
■ Türkiye Köylü Partisi (TKP)

Seçime Katılan Partiler
■ Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)
■ Cumhuriyetçi Millet Partisi (CMP)
■ Demokrat Parti (DP)
■ Hürriyet Partisi (HP)
■ Türkiye Köylü Partisi (TKP)
■ Vatan Partisi

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 211 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!