Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 208

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 208 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 208

ABD, savaş sonrasında SSCB ve uydularındaki komünist yönetimleri önemli bir tehdit olarak görüyordu. Üstelik dünyayı felaketlerden kurtaracak yegâne gücün kendisi olduğuna inanıyordu. Aldığı bazı tedbirlerle askerî gücünü daha da pekiştirdi. Her iki taraf da birbirini yok edecek nükleer ve kimyasal silahlara sahipti. İki devlet arasındaki bu rekabet dünyayı iki kutuplu hâle getirdi (Görsel 6.2).

6.2.2. ABD ve SSCB Tarafından Kurulan Teşkilatlar ve Atılan Ekonomik Adımlar

II. Dünya Savaşı’ndan sonra iki kutuplu hâle gelen dünyada bloklar birbirine üstünlük kurmak amacıyla siyasi ve ekonomik birtakım adımlar attılar.

II. Dünya Savaşı’ndan sonra iki kutuplu hâle gelen dünyada bloklar birbirine üstünlük kurmak amacıyla siyasi ve ekonomik birtakım adımlar attılar.

Marshall Planı (1947)
ABD Dışişleri Bakanı George Marshall’ın (Corç Marşal) hazırladığı planın öncelikli amacı ekonomik açıdan kötü durumdaki Avrupa ülkelerinin Sovyet etkisi altına girmesini önlemekti. Bu plana göre aralarında Türkiye’nin de olduğu 16 Avrupa devleti, kendi içlerinde bir ekonomik plan hazırlayıp uygulayacak; eksik kalan noktalarda ABD, bu devletlere yardımda bulunacaktı.

Avrupa Ekonomik Topluluğu [AET (1957)] 1951’de Paris Antlaşması ile Belçika, Federal Almanya, Lük- semburg, Fransa, İtalya ve Hollanda tarafından Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT); 1957’de Roma Antlaşması ile kömür ve çeliğin yanı sıra diğer sektörlerde de ekonomik kalkınmayı sağlamak amacıyla AET kuruldu. Avrupa’da “mal, iş gücü, hizmet ve sermayenin serbest dolaştığı ortak bir pazar” kurmak ve siyasi birliği sağlamak hedefindeki topluluğun adı 1992’de Avrupa Birliği olarak değiştirildi.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (1949) [NATO (North Atlantic Treaty Organization) (Nort Atlantik Tıriti Organizeyşın)] SSCB ve komünizmin Avrupa’da yayılmasını engellemek, üye ülkelerin özgürlük ve güvenliğini sağlamak amacıyla ABD öncülüğünde kuruldu. Uluslararası bir askerî savunma ve ittifak kuruluşudur.

Cominform [Kominform (1947)] SSCB’nin uydu ülkeleriyle bağını güçlendirmek, dünyadaki komünist hareketi kontrol altında tutmak, Truman Doktrini ve Marshall Planı ile mücadele etmek amacıyla kuruldu.

Molotof Planı (1947)
ABD’nin Marshall Planı’nı uygulamaya koymasıyla Sovyet karşıtı Avrupa ülkelerinde mali alanda iyileşme yaşandı. Bu gelişmeler üzerine SSCB, kendine yakın komünist uydu ülkelere yapacağı ekonomik yardımı artırmak ve ticareti geliştirmek amacıyla Molotof Planı’nı uygulamaya koydu.

COMECON [Komekon (1949)] SSCB tarafından ABD’nin Marshall Planı’na karşı sosyalist ülkelerin ekonomik dayanışmasını sağlamak amacıyla kuruldu.

Varşova Paktı (1955)
Komünizme karşı en güçlü cephe olan NATO’nun etkinliğini azaltmak, silahlı gücünü kırmak amacıyla SSCB ve Doğu Bloku’na üye devletlerce savunma örgütü olarak kuruldu.

TARİHSEL DÜŞÜNME

Doğu ve Batı Blokları arasında yaşanan rekabet dünya siyasetini nasıl etkilemiştir? Yorumlayınız.

  • Cevap: Doğu ve Batı Blokları arasındaki rekabet Soğuk Savaş’ı başlatmıştır. Bu süreç dünya siyasetini kutuplaşmış, ideolojik ve askeri çatışmaların merkezi haline getirmiş, uluslararası ilişkilerde gerilim ve denge oluşturmuştur. Bu dönemde nükleer silah yarışı gibi tehlikeli gelişmeler de yaşanmıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 208 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!