Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 188

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 188 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 188

Millî Korunma Kanunu’yla narh uygulamasına geçildi ve ekonomi üzerindeki devlet müdahalesi arttı. Üretimde yaşanan sorunlar ve fiyatların artması engellenemedi. Fiyatlara yapılan müdahale de yeterli olmayınca fiyatlar serbest bırakıldı. Sanayici ve tüccarların ekonomik durumları iyileşirken dar gelirli vatandaş daha fazla sıkıntı çekmeye başladı.

2. Varlık Vergisi (11 Kasım 1942)
Kanun’la II. Dünya Savaşı sürecinde olağanüstü kazanç ve servet edinen savaş zenginlerinden bir defaya mahsus olmak üzere vergi almak, fiyat artışlarının önüne geçmek ve Türk parasının değerini artırmak amaçlanıyordu. Bu verginin mükellefleri, emlak ve büyük toprak sahipleriyle tüccarlar olacaktı.
Komisyonlar tarafindan belirlenen vergiyi bir ay içinde ödemeyen mükellefler önce toplama merkezine sonra da çalıştırılmak üzere Erzurum’un Aşkale ilçesine gönderildi. Varlık Vergisi, gelen tepkiler üzerine 1944’te kaldırıldı.

3. Toprak Mahsulleri Vergisi (7 Haziran 1943)
Savaşın sarsıcı etkileri tarımla uğraşan köylü kesim tarafindan oldukça fazla hissedildi. Asker sayısı bir milyonu bulan ordunun ve kentlerin iaşe ihtiyacını karşılamak için devletin izlediği politika çiftçinin belini daha da büktü. 1941-1943 arasında hububatın piyasa fiyatının altında ve zorunlu olarak devlete satılması yanında tarımsal ürünler üzerinden vergi alınması kararlaştırıldı. Çiftçiler yetiştirdikleri ürünün %10’unu ayni ya da nakdî vergi olarak verecekti. Vergilendirmede amaç devlete gelir sağlamak, gıda sorununu çözmek, toplumsal sıkıntıları hafifleterek hükûmete duyulan memnuniyetsizliği azaltmaktı. Sadece kendine yetecek kadar üretim yapabilen yoksul çiftçiler, üç yıl boyunca uygulanan bu vergi nedeniyle ekonomik açıdan daha da zorlanmaya başladı. Bu durum çiftçilerin hükûmete tepki göstermesine sebep oldu.

ARAŞTIRALIM

II. Dünya Savaşı yıllarında yaşanan sosyal ve ekonomik sorunların Türk edebiyatına yansımalarını araştırınız. Elde ettiğiniz bilgilerle iki sayfayı geçmeyecek bir rapor hazırlayarak EBA’da arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: II. Dünya Savaşı yıllarında yaşanan sosyal ve ekonomik sıkıntılar, Türk edebiyatında realizmin ve sosyal eleştirinin artmasına neden olmuştur, yazarlar ve şairler toplumsal sorunları ve bireyin içinde bulunduğu zor koşulları eserlerine taşımışlardır. Ayrıca, savaşın getirdiği yoksulluk ve çaresizlik gibi temalar, hikayelerde ve romanlarda önemli bir yer bulmuş, bazı yazarlar ise milliyetçilik ve vatanseverlik gibi konuları işleyerek savaşın ve dönemin zorluklarını farklı açılardan ele almışlardır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 188 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!