Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 118

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 118

3.4.3. Millet Mektepleri (1 Ocak 1929)

Yeni alfabenin kısa sürede öğretilmesi, yaygınlaştırılarak okuryazar oranının artırılması için tüm memlekette bir eğitim öğretim seferberliği başlatıldı. 11 Kasım 1928’de Millet Mekteplerinin kurulmasına karar verildi. İlgili Yönetmelik 24 Kasım 1928’de uygulamaya kondu ve Mustafa Kemal’e “Millet Mektepleri Başöğretmenliği” unvanı verildi (Görsel 3.10).

Millet Mekteplerinin faaliyetleri valiler, kaymakamlar, nahiye müdürleri ve muhtarlar tarafından yürütüldü. Mekteplerin çalışmalarıyla okuryazar sayısında artış sağlandı. 1925’te %10,5 olan okuryazar oranı 1935’te %20,4’e yükseldi. 1936’da kapatılan Millet Mektepleri, yerini halkevleri ve halk odalarına bıraktı.

Millet Mektepleri halkın bütün kesimlerine yeni alfabeyi öğretmek hedefiyle topyekûn bir eğitim öğretim hamlesi gerçekleştirmiştir. Bu hamlenin kaynağı Atatürk’ün halkçılık ilkesidir.

KANIT SORGULAMA 3

Kanıt’tan yararlanarak soruyu cevaplayınız.

KANIT

Öğretmen okullarındaki son sınıf öğrencilerine Maarif Bakanı Mustafa Necati tarafından gönderilen mektup (…) bilhassa bu sene yeni Türk harflerini yayma gibi şerefli bir vazifen daha vardır. Bütün memleket ve evlatlarını bir an evvel yeni harflerle okutarak Türkiye’de okuma yazma bilmeyen bir fert bırakmayacak kadar geniş bir azimle çalışmak mecburiyetindesin. Bunun için yeni Türk harflerini çabuk öğren ve hemen herkese öğretmeye başla. Bu hedefe varmak için kürsü, mektep lazım değildir. Her yerde her gördüğüne, kadın, erkek, fakir, zengin, tüccar, köylü ve şehirli ayırmayarak derhâl öğreteceksin. Milletimize yeni bir yükselme alanı yaratacak olan bu büyük zaferi kısa bir zamanda kazanacağına inanarak vazifelerinde muvaffakiyet dilerim aziz meslektaşım.

SORU

Latin alfabesi kullanımının yaygınlaştırılması sürecinde nasıl bir yol takip edilmiştir?

  • Cevap: Latin alfabesi kullanımının yaygınlaştırılması sürecinde, eğitim kurumlarından mezun olan öğretmenler aracılığıyla halka ulaşılmış, yeni alfabenin öğretilmesi için çabuk ve etkili bir yöntem benimsenmiş, herkesin yeni harfleri öğrenmesi teşvik edilmiştir. Yani, toplumun geniş kesimlerine hızla yayılması hedeflenmiş ve yeni Türk harf devrimi büyük bir kararlılıkla gerçekleştirilmiştir.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 118 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!