Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 119

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 119

temelinin millî tarih anlayışından geçtiğine inanan Mustafa Kemal, bu fikrini destekleyecek bir dizi çalışmaya öncülük etti. “Türk Tarih Tezi” olarak adlandırılan ve millet eksenli tarih yazımını esas alan yeni bir anlayış geliştirdi. Tezde Türklerin dünyaya uygarlık yayan bir millet olduğu, Anadolu’ya binlerce yıl önce göç ettiği, Anadolu’nun Türklerin ana yurdu olduğu vurgulanıyor; böylelikle toprak ve millet arasında güçlü bir bağ kurmak hedefleniyordu. Bu tez doğrultusunda ilk çalışmalar Mustafa Kemal’in talimatıyla Türk Ocakları bünyesinde kurulan Türk Tarihi Tetkik Heyeti tarafindan yapıldı. Heyet, “Türk Tarih Tezi”nin derli toplu sunulduğu ilk eser sayılan Türk Tarihinin Ana Hatları adlı bir çalışma yayımladı. Türk Ocaklarının kapatılması üzerine heyetin çalışmaları son buldu.

15 Nisan 1931’de Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti kuruldu. Bu cemiyetin öncelikli görevi millî ve uluslararası kongrelerde Türk Tarih Tezi’ni savunmaktı. 1932’de Mustafa Kemal’in de katıldığı I. Türk Tarih Kongresi’nde Türk tarihinin ana hatlarına dair önemli tespitlerde bulunuldu (Görsel 3.11). Türk Tarihi Tetkik Cemiyetinin adı Türk Tarih Kurumu olarak değiştirildi (1935). Türk Tarih Kuru- munun temel amaçları “Türk tarihini, Türkiye tarihini ve bunlarla ilgili konuları, Türklerin medeniyete hizmetlerini ilmî yoldan incelemek, araştırmak, tanıtmak, yaymak; bunlara dayanarak Türk tarihini ve Türkiye tarihini yazmak.” şeklinde belirlendi. Türk Tarih Kurumu 1937’den itibaren Atatürk’ün adını bizzat koyduğu Belleten dergisini yayımlamaya başladı.

Tarih alanında bilim insanları yetiştirmek için 1935’te Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi kuruldu.

Tarih alanında yapılan bu çalışmalar Atatürk’ün milliyetçilik ilkesi gereğidir.

Atatürk’ün manevi kızı Afet İnan, öğretmen, tarihçi ve sosyoloji profesörüdür. 1925’te Bursa Kız Öğretmen Okulundan mezun olduktan sonra İzmir’de göreve başladı. Mustafa Kemal tarafindan dil öğrenmesi için İsviçre’ye gönderildi. Ankara Musiki Muallim Mektebinde tarih ve yurt bilgisi derslerini okutmak üzere görevlendirildi. Atatürk’ün öncülüğünde başlatılan tarih araştırmalarında aktif olarak çalıştı. Atatürk’ün isteğiyle Türk Tarih Tezi’ne temel teşkil edecek Türk Tarihinin Ana Hatları adlı kitabın yazarları arasında yer aldı.

Türklerin İslam dinini kabul etmesinden sonra din ve coğrafya etkisiyle Arapça ve Farsçanın, 19. yüzyılda ise Avrupa ile ilişkilerin yoğunlaşmasıyla Avrupa dillerinin Türkçe üzerindeki etkisi artti. Türk dilinin yabancı dillerin etkisiyle değişime uğraması zaman zaman aydınların tepkisine sebep oldu. 1911’de yayımlanan Genç Kalemler dergisi Türkçenin korunması ve yaşatılmasına dair mücadele vermişti. Türk yurdunun düşman işgalinden kurtarılmasından sonra sıra kültürel mücadeleye geldi. Dil birliğinin, millî kültür ve siyasi bağımsızlığın ön koşulu olduğuna inanan Mustafa Kemal, Türk dilini öz benliğine kavuşturmak, onu yeryüzü dilleri arasında

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 119 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!