Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 112

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 112 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 112

3 Mart 1924’te TBMM tarafından kabul edilen bir kanunla halifelik kaldırıldı. Devlet sisteminde var olan ikiliği ortadan kaldırmak amacıyla Halife Abdülmecit Efendi ve bütün Osmanlı hanedanı aynı kanunla yurt dışına çıkarıldı. Halifeliğin kaldırılması ile Türkiye Cumhuriyeti millî, demokratik ve laik devlet olma yolunda önemli bir adım daha attı.

Aynı gün Şer’iye ve Evkaf Vekâleti kaldırılarak yerine Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü, Erkân-ı Harbiye Vekâleti kaldırılarak yerine Genelkurmay Başkanlığı ve Millî Savunma Bakanlığı kuruldu. Bu kanunlarla siyasi ve askerî yetkiler birbirinden ayrıldı, sivilleşme ve laikleşme yolunda ilerleme kaydedildi.

Halifelik ile Şer’iye ve Evkaf Vekâletinin kaldırılması laiklik ilkesinin, Erkân-ı Harbiye Vekâletinin kaldırılması cumhuriyetçilik ilkesinin hayata geçirilmesinde etkili oldu.

Halife Abdülmecid Efendi, kültürlü bir şehzadeydi. Resim yapıyordu ve bazı tabloları müzeliktir. Ama asıl önemlisi, güçlü bir bestekâr oluşudur. Mütareke Dönemi ve İstiklal Savaşı sırasında Anadolu Hükû- metiyle olumlu ilişkiler kurmuştu; bununla birlikte halifenin bazı hanedan üyelerinin de belirttıği gibi siyasetten anlamadığı, Ankara Hükûmetiyle dengeli ilişkiler sürdürmek yerine alayişli selamlık alayları tertiplediği, hatta bunlardan birinde Fatih Sultan Mehmed kıyafetiyle geçtiği biliniyor. Maalesef protokol ve bütçe işlerinde de ölçülü bir idare kuramamışti ve Ankara’yla gerilimli ilişkilere girdi. Yeni cumhuriyetin iktidar savaşına tahammülü yoktu. (…) Hilafet ruhani bir makam değildir. Dünyevi iktidar sahibi olmak gerekir. Bu sonuç kaçınılmazdı.

3.2.5. 1924 Anayasası

1921 Anayasası (Teşkilât-ı Esasiye), Millî Mücadele’nin zor günlerinde ihtiyaçları karşılamak için hazırlanmış bir anayasaydı. Olağanüstü koşulların ürünü bu anayasada yeni siyasi düzenin adı konmamıştı. Saltanatın kaldırılması ve Cumhuriyet’in ilanından sonra devletin gereksinimlerine cevap verecek ve toplumu yönlendirecek yeni bir anayasa ihtiyacı doğdu. Bu sürecin sonunda hazırlanan Anayasa, 20 Nisan 1924’te II. TBMM tarafından kabul edildi. Yeni devletin bu ikinci anayasası yine “Teşkilât-ı Esasiye Kanunu” adıyla çıkarıldı. 1924 Anayasası sayesinde 1921 Anayasası’nda var olan eksiklikler giderildi. Anayasa metni zamanla bazı değişikliklere uğra- dıysa da 1961 Anayasası’na kadar yürürlükte kaldı. 1924 Anayasası’nın kabulü cumhuriyetçilik ve inkılapçılık ilkeleri doğrultusunda atılan bir adımdır.

1924 Anayasası’nın Bazı Önemli Maddeleri
• Türkiye Devleti bir cumhuriyettir.
• Türkiye Devleti’nin dini İslam’dır, resmî dili Türkçedir, başkenti Ankara’dır.
• Hâkimiyet kayıtsız şartsız millete aittır.
• Yasama TBMM’ye, yürütme cumhurbaşkanı ve hükümete, yargı ise bağımsız mahkemelere aittır.
• Vatandaşların hak ve özgürlükleri devlet tarafından düzenlenir.

1924 Anayasası’nda zamanla bazı değişikliklere gidilerek 1928’de “Devletin dini İslam’dır.” ifadesi anayasadan çıkarıldı. Kadınlara 1930’da belediye seçimlerinde, 1933’te muhtarlık seçimlerinde, 1934’te de genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı verildi. 1937’de “Türkiye Devleti; cumhuriyetçi, milliyetçi, halkçı, devletçi, laik ve inkılapçıdır.” ifadesi ile Atatürk ilkeleri de anayasaya girdi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 112 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!