Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 111

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 111 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 111

Türkiye Cumhuriyeti, Cumhuriyet’in ilanı ile modern bir devlet hâline geldi ve bu yeni rejim sayesinde Batı ile uyum kolaylaştı. Cumhuriyet; ırk, dil, din ve cinsiyet farkı gözetmeksizin bütün vatandaşlara eşit yaklaşan demokrat niteliğiyle çok değerli bir kazanım oldu. Ayrıca sonraki yıllar için planlanan inkılaplara da zemin hazırladı. Cumhuriyet’in ilanı; cumhuriyetçilik, laiklik, halkçılık ve inklapçılık ilkeleriyle uyumlu bir adım oldu.

KANIT SORGULAMA 1

Kanıtlardan yararlanarak soruyu cevaplayınız.

1. KANIT

Abdurrahman Şeref: “Hâkimiyet-i millîye, kayıtsız şartsız milletindir; kime sorarsanız sonuç bu, Cumhuriyet demektir. Doğan çocuğun adıdır. Ama bu ad bazılarına hoş gelmezmiş, varsın gelmesin.”

2. KANIT

Efendiler,
Saltanat Devri’nden Cumhuriyet Devri’ne geçebilmek için herkesin bildiği üzere bir geçiş dönemi yaşadık. Bu dönemde iki ayrı düşünce ve görüş, birbiriyle sürekli olarak çarpıştı. O düşüncelerden biri, Saltanat Devri’nin devam ettirilmesiydi. Bu görüşün sahipleri belli idi. Diğer bir düşünce, saltanat rejimine son vererek Cumhuriyet rejimini kurmaktı. Bu bizim düşüncemizdi. Biz düşüncemizi açıkça söylemeyi başlangıçta sakıncalı buluyorduk. Ancak düşünce ve görüşlerimizi daha sonra zamanı geldiğinde uygulayabilmek için, saltanat taraftarlarının görüşlerini yavaş yavaş uygulama alanından uzaklaştırmak mecburiyetinde idik. Yeni kanunlar yapıldıkça özellikle Teşkilât-ı Esasiye Kanunu yapılırken, saltanat taraftarları padişah ve halifenin hak ve yetkilerinin açıkça belirtilmesi için ısrar ediyorlardı. Biz, bunun zamanı gelmediğini veya gerekli olmadığını söyleyerek o tarafı geçiştirmekte yarar görüyorduk. (…)

SORU 

Mustafa Kemal’in Millî Mücadele yıllarında Cumhuriyet’in ilanı fikrini açıkça dile getirmemesinin sebeplerini açıklayınız.

  • Cevap: Mustafa Kemal’in Millî Mücadele yıllarında Cumhuriyet’in ilanı fikrini açıkça dile getirmemesinin sebepleri arasında, saltanat taraftarlarıyla çatışmamak ve öncelikle bağımsızlık ve ulusal egemenlik mücadelesine odaklanmak istemesi yer almaktadır. Ayrıca, Cumhuriyet ilanının zamanının henüz gelmediğini düşünüyor ve toplumun bu konuda hazır olmadığını değerlendiriyordu.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 111 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!