Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 71

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 71 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 71

2.3.2. Ekber ve Erşed Sistemi’nin Merkezî Yönetime Etkileri

Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan itibaren şehzadeler (Görsel 2.18) devlet tecrübesi kazanmak amacıyla belirli sancaklara gönderilirdi. Ancak şehzadeler arasında zaman zaman yaşanan taht mücadeleleri siyasi karışıklıklara neden oluyordu. Bu olumsuzlukları önlemek isteyen Fatih Sultan Mehmet, ülke bütünlüğünü korumak için tahta geçen hükümdarın, kardeşlerini ve tahtta hak iddia edebilecek hanedan üyelerini öldürmesini yasal hâle getirdi. Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde Şehzade Bayezid’in isyan etmesi sonrasında sadece en büyük şehzadenin sancağa gönderilmesine karar verildi. Bu doğrultuda Osmanlı tarihinde sancağa çıkan son şehzade Sultan III. Mehmet oldu. Sultan I. Ahmet Dönemi’nde ise şehzadelerin bulundukları sancaklarda güçlenmelerini engellemek, merkezî otoriteyi sağlamak, taht kavgalarının önüne geçmek ve iç siyasi karışıklıklara engel olmak amacıyla bu uygulamaya son verilerek şehzadelerin merkezde yani sarayda eğitim almaları kararlaştırıldı. Bu amaçla Osmanlı veraset sisteminde değişikliğe gidildi. Neticede “Ekber ve Erşed Sistemi”ne geçilerek en büyük ve olgun olan şehzadenin tahta çıkması kararlaştırıldı.

Tartışma

1. Şehzadelerin sancağa çıkma usulüne son verilerek sarayda eğitim almaları devlet yönetimini nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Sarayda eğitim almaları, şehzadelerin merkezi yönetim ve saray politikaları ile daha entegre olmalarını sağlamış, fakat sancaklardaki gerçek yaşam ve yönetim tecrübesinden yoksun bırakmıştır.

2. Ekber ve Erşed Sistemi’nin olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir? Arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

  • Cevap: Olumlu: Taht kavgalarını ve siyasi karışıklıkları azaltmıştır. Olumsuz: Şehzadelerin pratik yönetim tecrübesi kazanmalarını engellemiştir.

Değerlendiriniz

1. Layihalar, Osmanlı ıslahat hareketlerine nasıl yön vermiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Layihalar, ıslahatların planlanması ve uygulanması için bir çerçeve sunarak, Osmanlı’nın modernleşme ve reform çabalarını yönlendirmiştir.

2. Layihalarda, Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’ndeki nizam ve işleyişe dönülmesine yönelik tavsiyelerde bulunulmasını, Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nin özellikleri açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Kanuni döneminin nizam ve işleyişi, Osmanlı’nın zirve dönemi olarak görüldüğünden, layihalardaki bu tavsiyeler, geçmişteki başarıların tekrar yaşanmasını amaçlamıştır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 71 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!