Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 67

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 67 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 67

Yorumlayınız

Avrupalıların Değişen Savaş Stratejilerinin Osmanlı Devleti’ne Etkileri

Avusturya Habsburgları, geleneksel olarak İtalya, Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu ve Fransa’dan gelen yabancı mühendislerin egemen olduğu askerî mimari alanında Habsburg tebaasını eğitmek üzere 1718 yılında Viyana’da Mühendislik Akademisini açtılar. Wİener Neustadt’daki Askerî Akademi ise 1752’de eğitime başladı. (…) Bu akademilerde genel olarak Osmanlı subaylarının askerlikle ilgili sahip olmadıkları bilgi ve becerilerdeki en son gelişmelerden haberdar olan yeni subaylar eğitildi. (…) Bu faaliyetler neticesinde Habsburg kumandanları Osmanlı ordusu ile mukayese edildiğinde daha küçük ve çevik birimlere ayrılmış ordularını kontrol etmede daha başarılı hâle geldiler. (…)

Önemli olan bir başka nokta ise on yedinci yüzyıl sonunda Osmanlıların artık kuşatmadan çok meydan muharebesi şeklinde cereyan eden savaşın değişen doğasına askerî personel ve taktiklerini uyarlamada daha az becerikli olduklarıdır. Bu başarısızlık, Osmanlı askerî kültürü ve mevcut durumu devam ettirme konusunda geleneksel askerî birliklerin yaptığı baskı kadar, Osmanlıların Macar topraklarında Habsburglar ile yüz elli yıl süren mücadelelerine egemen olan kuşatma savaşlarında elde ettikleri başarılarından da kaynaklanmaktadır. Böyle bir atmosferde, Habsburgların istihdam ve tedarikle sorumlu ilgili bürokratik ve mali kurumlara sahip olmaları, ayrıca daimî bir ordu kurmalarını da sağlayan on altıncı ve on yedinci yüzyıl askerî, mali ve bürokratik reformları önemliydi. Habsburgların meydan muharebelerinde edindikleri fiilî tecrübeler, askerî güç dengesinin Habsburg tarafına kaymasına imkân tanımıştır.

• Avrupa askerî yapısının gelişmesinde hangi faktörler etkili olmuştur?

  • Cevap: Avrupa askeri yapısının gelişmesinde, askeri eğitim kurumlarının açılması, yabancı mühendislerin katkıları ve Habsburglar gibi devletlerin sürekli reform ve yenilikleri benimsemesi etkili olmuştur. Ayrıca, Avrupalıların askeri taktik ve stratejilerini sürekli güncelleyip, daha küçük ve çevik birimlerle operasyon yapabilmesi ve meydan muharebelerinde edindikleri tecrübe de önemli faktörlerdendir.

• Osmanlı ordularının kale kuşatmalarında başarılı, meydan savaşlarında ise başarısız olmalarının sebepleri nelerdir?

  • Cevap: Osmanlı ordularının kale kuşatmalarında başarılı, meydan savaşlarında ise başarısız olmalarının sebepleri arasında, Osmanlı askeri kültürünün ve taktiklerinin zaman içinde değişen savaş koşullarına adapte olamaması ve geleneksel askeri birliklerin yeniliklere direnç göstermesi yer almaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 67 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!