Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 32

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 32

1.3.4. Osmanlı Denizciliğinde Kadırgadan Kalyona Geçiş

Osmanlı denizcilik tarihinde gemiciliğin gelişimi üç ayrı dönemde olmuştur. Bunlardan ilki Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan XVII. yüzyılın ikinci yarısına kadar devam eden kürekli gemiler (çektiri veya kadırga) dönemi, İkincisi XIX. yüzyılın ortalarına kadar devam eden yelkenlLgemiler (kalyon) dönemi, üçüncüsü de Osmanlı Devleti’nin son dönemlerine kadar süren buharlı gemiler dönemidir.

Kadırga: Kırk dokuz adet küreği olup her küreği dörder veya beşer kişi çekerdi. Boyu çok küçük olan kadırgaların eni dar ve su seviyesinde denecek kadar alçak olup kıvrak hareketler yapabilecek kapasitede idi. Her kadırgada harita ile pusula kullanmayı bilen bir kaptan, geminin prova direğine bağlanan yelkeni kullanabilecek kabiliyette yirmi kişi ve başlarında bir odabaşı bulunurdu. Toplamda kadırga mevcudu üç yüz otuz kişi idi. Kadırgalarda bir büyük top ile dört darbezen, sekiz adet prarıki topu vardı.

Osmanlı Devleti’nin ilk donanması, Karesioğullarının siyasi varlığına son verilerek oluşturulmuştu. Osmanlı Devleti, bu dönemde denizlere açılmada yeterli donanıma sahip olmadığından Ceneviz ve Venedik’in gemi ve denizcilerinden yararlandı. Ancak kısa sürede kendi gemilerini inşa ederek donanmalarını oluşturdular.

XVI. yüzyılın başlarında Osmanlı donanması kürekle hareket eden kadırga türü gemilere önem vermiş, diğer denizci devletleri (Venedik ve İspanya gibi) örnek almıştı. Bunun sonucu olarak da yelkenli gemiler inşa etmişti. Ancak Barbaros Hayrettin Paşa’nın 1534’te kaptan-ı deryalığa getirilmesiyle birlikte Osmanlı gemi teknolojisinde önemli gelişmeler yaşandı. Barbaros çektirilerin en etkili savaş tekneleri olduğu kanaatindeydi. Yelkenli büyük gemiler rüzgâr estiğinde daha hızlı yol alsalar bile Akdeniz’de yaz mevsiminin uzun sürmesi ve bu aylarda havanın durgun gitmesi sebebiyle uzun zaman âdeta hareketsiz kalıyorlardı. Yine bu gemiler kürek ağırlıklı kadırgalar gibi koylarda ve küçük limanlarda kullanılmaya elverişli değildi. Savaş sırasında da hızlı hareket edip düşman gemilerini sıkıştıramıyorlardı. Bu sebeple XVII. yüzyılın ikinci yarısına kadar Osmanlı donanmasının esasını, kürekle hareket eden ve yelkeni yardımcı olarak kullanan çektiri sınıfı gemiler oluşturmuştur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 32 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!