Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 33

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 33 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 33

1645-1669 seneleri arasında yaklaşık yirmi beş yıl süren Girit seferi Osmanlı denizciliğinde önemli bir dönüm noktası teşkil eder. O zamana kadar donanmanın belkemiğini oluşturan kürekli gemiler, yani kadırgalar ile ilgili kanaatler değişmeye ve Akdeniz’de görülmeye başlayan yelkenli gemilerin, yani kalyonların şöhreti artmaya başlamıştı. Bu sebeple Girit Savaşı sırasında Osmanlılar kalyona geçme teşebbüslerinde bulundularsa da donanmanın esasını yine kadırgalar oluşturuyordu. Buna karşılık daha çok korsanlık ve ticaret için Akdeniz’e gelen İngiltere ve Hollanda’nın yelkenli gemileri çok geçmeden üstünlük sağlamaya başladı. Venedik, bu devletlerin gemilerini kiralamak suretiyle Girit’i kuşatan Osmanlı donanmasını engellemeye, hatta Çanakkale Boğazı’nı ablukaya alıp asker ve malzeme naklini önlemeye çalıştı ve aradaki güç dengesini kendi lehine bozdu. İstanbul’dan Girit’e yardım için giden donanmanın Çanakkale Boğazı’ndan çıkışına mani olacak kadar etkili olan Venedik donanmasındaki kalyonlar, Osmanlı denizcilerini bu gemiler konusunda ciddi olarak düşündürdü. Bazı müzakere ve istişarelerden sonra devlet adamları süratle çok sayıda kalyon inşasına karar verdiler.

Kalyon: Büyük yelkenli harp gemileri olup üç direkliydi. İki ambarlı olanları altmış veya seksen, üç ambarlı olanları ise yüz on adet top taşırdı. Rüzgârsız havada kalyonları bir yerden bir yere götürmek oldukça zordu. Bu durum karşısında kalyonlara hem kürek hem de yelken eklenerek bu sıkıntı önlenmek istenmişti. Yine Osmanlı Devleti, Kasımpaşa’da bir kalyoncu kışlası da inşa etmişti. Girit kuşatmasında bölge esnafının aralarında para toplayarak yaptıkları kalyona “Uzunçarşı” adı verilmişti.

Değerlendiriniz

Osmanlı Devleti’nin kadırgadan kalyona geçmesinde hangi unsurlar etkili olmuştur? Açıklayınız.

Girit’in fethinden sonra Osmanlı Devleti, kalyon inşasına hız verdi. 1682 yılından itibaren Sinop, Samsun, Ereğli, Varna, Kemer, İzmit ve Silivri tersanelerinde kalyon üretimi için çalışmalar yapıldı. Yine bu doğrultuda Garp Ocakları (Cezayir, Trablusgarp, Mısır) ile iş birliğine gidilerek birçok kalyon üretildi. Özellikle 1701 tarihli “Bahriye Kanunnamesi” ile getirilen düzenlemelerden sonra çok sayıda kalyon inşa edilerek Osmanlı donanmasına kazandırıldı.

  • Cevap: Denizlerde kazanılan üstünlüğün kaybedilmek istenmemesi Osmanlı Devleti’ni donanma gücünü yenilemelerine ve kadırgadan kalyona geçilmesine neden olmuştur.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 33 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!