Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 31

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 31 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 31

Akdeniz’de Osmanlı Hâkimiyetinin Zayıflaması: Fatih Dönemi’nde, Venediklilerle girişilen mücadeleler sonucu Osmanlı Devleti’nin Akdeniz’deki etkinliği artmaya başladı. Yavuz Sultan Selim Dönemi’nde, Mısır’ın Osmanlı hâkimiyetine girmesi, Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde Rodos’un fethi ve Preveze Deniz Savaşı sonrasında Akdeniz âdeta bir Türk denizi hâline geldi. Sultan II. Selim Dönemi’nde Kıbrıs’ın, Sultan IV. Mehmet Dönemi’nde ise Girit’in fethi ile Akdeniz’deki Osmanlı hâkimiyeti iyice pekişti.

XVII. yüzyıldan itibaren Osmanlı Devleti’nin Akdeniz’deki hâkimiyeti zayıflama sürecine girdi. Bunda Coğrafi Keşifler, bazı ülkelere verilen kapitülasyonlar; İngiltere, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerin Akdeniz’e yönelik yayılmacı politikaları ve Osmanlı Devleti’nin donanmayı ihmali etkili oldu. Osmanlı Devleti’nin Akdeniz’de zayıflama süreci şu şekilde gelişti (Harita 1.8):

Osmanlı Devleti, Akdeniz’de üstünlüğü ele geçirerek ticari ve siyasi açıdan Avrupa’yı kendine bağımlı hâle getirmeye çalışırken Coğrafi Keşifler bu çabalan boşa çıkardı. Coğrafi Keşifler sonucunda Akdeniz limanları önemini kaybederken Atlas Okyanusu’ndaki birçok liman önem kazandı. Bu durum başta Osmanlı Devleti olmak üzere Akdeniz ticaretinde söz sahibi olan diğer ülkeleri olumsuz etkiledi.

Kıbrıs’ın fethedilmesi ile Akdeniz’de çıkarları iyice zedelenen Avrupa devletleri, Kıbrıs dönüşü İnebahtı mevkisinde yapılan savaşta yaklaşık üç yüz parçalık Osmanlı donanmasını yaktı. Bu savaş Akdeniz’de Osmanlı hâkimiyetine gölge düşürdü. Osmanlı Devleti her ne kadar yakılan donanmasının yerine altı ay gibi kısa sürede yeni bir donanma oluşturduysa da bu savaşta kaybettiği yetenekli leventlerin yerini dolduramadı.

Coğrafi Keşifler’in yaratmış olduğu olumsuzlukları gidermek ve Akdeniz ticaretini yeniden canlandırmak isteyen Osmanlı Devleti, bazı Avrupa ülkelerine kapitülasyonlar verdi. Ancak bu durum Avrupalı devletlerin Osmanlı Devleti üzerindeki etkinliklerinin artmasına, düşük gümrük vergileri yüzünden Osmanlı pazarlarına hâkim olmalarına ve Akdeniz’deki etkinliklerinin Osmanlı aleyhine gelişmesine neden oldu.

XVII. yüzyılda İngiltere, Fransa ve Hollanda gibi ülkeler denizcilik alanında önemli gelişmeler gösterdiler. Denizcilikte gelişen Avrupalılar merkantilist anlayışla Akdeniz’e yönelik sömürgecilik faaliyetlerine hız verdiler. Ancak Osmanlı Devleti’nin bu devletlerle rekabet edebilecek güçte donanmasının olmayışı, Akdeniz’deki hâkimiyetinin zayıflamasında etkili oldu.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 31 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!