Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 30

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 30

1.3.3. Osmanlı Devleti’nin Denizlerde Hâkimiyetinin Zayıflama Süreci

Karadeniz’de Osmanlı Hâkimiyetinin! Zayıflaması: Osmanlı Devleti, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi ile Boğazların denetimini sağlamış, Akdeniz ile Karadeniz arasındaki geçişin kontrolünü ele geçirmişti. Kırım’ın fethiyle de Karadeniz’i âdeta bir iç deniz hâline getirmişti.

XVII. yüzyıldan itibaren Osmanlı Devleti’nin Karadeniz’deki hâkimiyeti zayıflama sürecine girdi. Karadeniz’de Osmanlı hâkimiyetinin zayıflamasında; Osmanlı Devleti’nin donanmayı ihmal etmesi, Rusya’nın Karadeniz’e yönelik yayılmacı politikaları yüzünden yapılan savaşlar ve bu savaşlar sonunda imzalanan antlaşmalar etkili oldu.

Azak Kalesi Rusya’ya bırakıldı. Böylece Rusya ilk kez Karadeniz’e inme fırsatı elde ettiği gibi Karadeniz’de önemli bir üssü de ele geçirmiş oldu (Harita 1.7).

Osmanlı tüccarları Rusya sınırları içinde, Rus tüccarlar da Osmanlı sınırları içinde ticaret yapabilecekti. Böylece Rus tüccarlar, ilk defa, Osmanlı topraklarında serbest ticaret hakkım elde etmiş oldu.

1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı esnasında, Ruslar Çeşme’de demirli hâlde bulunan Osmanlı donanmasını yaktı. Bu durum Osmanlı donanmasına büyük zarar verdi. Osmanlı Devleti, askerî açıdan Karadeniz’de etkisini kaybetmeye başladı.

Antlaşma sonucu Kırım bağımsız oldu. Bu durum, Karadeniz’in Türk denizi olma özelliğinin kaybolmasına neden oldu. Yine bu antlaşma ile Rus tüccarlar, ilk defa kendi gemileri ile Karadeniz ve Akdeniz’de ticaret yapabilme ile Boğazlardan geçiş serbestliği de elde ettiler. Karadeniz’de Osmanlı hâkimiyeti böylece zayıfladı.

Antlaşma ile Rus tüccarlar ve gemileri ticari amaçlı olarak Karadeniz, Akdeniz ve Ege limanlarında serbestçe dolaşabilecek, ticaret yapabilecekti. Rus tüccarlar, İngiliz ve Fransız tüccarlar ile aynı haklara sahip olacak ve Osmanlı Devleti’ne %3 gümrük vergisi verecekti. Osmanlı yetkilileri Rus gemilerinin üçüncü bir devlete zahire ve mal götürmeleri durumunda buna engel olmayacaklardı.

1783 yılında Rusların Kırım’ı işgali nedeniyle başlayan Osmanlı-Rus savaşlarını Osmanlı Devleti kaybetti. 1792’de yapılan Yaş Antlaşması sonucu Kırım’ın Rusya’ya ait olduğu kabul edildi. Bu durum Osmanlı Devleti’nin Karadeniz’deki hâkimiyetine büyük darbe vurdu.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 30 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!