Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 205

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 205 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 205

XIX. yüzyılda toplumun eğlence hayatında da önemli değişikler oldu. Önceki dönemlerde gezi ve dinlenme mekânları olan mesire yerlerinin yerine parklar açıldı. İstanbul ve İzmir gibi büyük kentlerde bazı aileler, bir araya gelerek müzikli eğlenceler düzenlemeye başladılar. Yine dönemin diğer eğlencesi olan tiyatro, o zamanki adıyla “kumpanyalar”, şehirlerde gösteriler düzenlediler. Böylece toplumda tiyatro kültürü oluşmaya başladı.

XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti’nde kültür ve sanat alanında da önemli gelişmeler yaşandı. Özellikle Tanzimat Dönemi ile başlayan Batılılaşma hareketleri kültür ve sanatta etkisini gösterdi. “Geç Dönem” şeklinde adlandırılan dönemde Osmanlı mimarisinde Batı etkisi görüldü. İlk kez Türk saray mimarisi dışında Avrupa’daki saraylar örnek alınarak Dolmabahçe Sarayı yapıldı (Görsel 5.21). Sultan Abdülmecit Dönemi’nde yaptırılan sarayın iç ve dış süslemelerinde barok, rokoko ve ampir gibi Avrupa usulleri kullanıldı. Devletin yönetim merkezi bir süre sonra Dolmabahçe Sarayı’na taşındı. Saray, Avrupa tarzı bir mimariye sahip olduğu gibi binanın içinde yapılan aksesuarlarda da Batı tarzı malzemeler kullanıldı. XIX. yüzyılda yapılan Dolmabahçe Cami ve Sarayı, Çırağan Sarayı, Haydarpaşa Tren Garı (Görsel 5.22) gibi eserlerde de Batı mimarisi örnek alındı.

XIX. yüzyılda resim alanında da önemli gelişmeler yaşandı. Avrupa’da sanat eğitimi alan Osman Hamdi Bey tarafından Sanayi-i Nefise Mektebi (Güzel Sanatlar Okulu) açıldı. Ülkede Batı tarzı resim sanatı gelişmeye başladı. Bu dönemde Şeker Ahmet Paşa, Osman Hamdi Bey ve İbrahim Çallı gibi ünlü ressamlar yetişti. Batı tarzı resim sanatı gelişirken eski Türk süsleme sanatlarından olan çinicilik ve ebru sanatında ise gerileme yaşandı.

XIX. yüzyılda Türk musikisinde Batı’nın etkisi devam etti. Sultan il. Mahmut Dönemi’nde “Mızıka-i Hümayun” kurularak konservatuvarların temeli atıldı. Bu yolla Türk müziğinin üzerinde Batı müziğinin etkisi daha da arttı. Müzik alanında Dede Efendi, Hacı Arif Bey ve öğrencisi Şevki Bey gibi ünlü müzisyenler yetişti. Türk halk müziği ise ozanlar tarafından devam ettirildi. XIX. yüzyılda tiyatro ve opera alanında önemli gelişmeler yaşandı. Dolmabahçe, Çırağan ve Yıldız Saraylarında yabancı tiyatro oyunları ve operalar sahnelendi. Tanzimat Dönemi’nde Güllü Agop, Sadrazam Âli Paşa’nın izni ile modern Osmanlı tiyatrosunu kurdu. Ziya Paşa Adana’da, Ahmet Vefik Paşa ise Bursa’da birer tiyatro sahnesinin açılmasını sağladılar.

Şehir dokusundaki olumlu değişmeler pek çok olumsuzluğu da beraberinde getirdi. Örneğin modernleşmeyle birlikte başkent İstanbul’un tarihsel dokusu değişimden olumsuz etkilendi. İstanbul’a özgü birçok konut ya tahrip edildi ya da ortadan kaldırıldı. Diğer yandan ekonomik ve kültürel canlanma, başta İstanbul’a olmak üzere büyük şehirlere yönelik yoğun göç hareketlerini de beraberinde getirdi. Denetimsiz göç; altyapının yetersizliği, ahşap yapılar ile çıkmaz sokaklar gibi kentsel sorunları beraberinde getirdi. Belediye hizmetlerinde aksamalar başladı. Şehirlerde güvenlik ve asayiş sorunu baş gösterdi. Eğitim, sağlık ve ulaşım sorunlu, belirgin hâle geldi. Yaşanan bu olumsuzlukların önüne geçmek isteyen devlet idarecileri, Sultan II. Mahmut Dönemi’nde, şehre girmek isteyenlerden mürur tezkiresi (pasaport) istedi. Ancak alınan önlemlere rağmen İstanbul’a yapılan göçlere ve şehrin plansız bir şekilde büyümesine engel olunamadı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 205 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!