Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 154

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 154 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 154

Bulgarlar Edirne’yi kuşattı. Osmanlı orduları Çatalca’ya kadar geri çekilmek zorunda kaldı (Görsel 4.9). Diğer yandan Yunanlar, Ege adalarına asker çıkardılar. Bu durumdan yararlanan Arnavutluk ise bağımsızlığını ilan etti.

Bu gelişmeler karşısında Rusya’nın Balkanlara tamamen egemen olmasından çekinen Avrupa devletleri Rusya’yla Osmanlı Devleti’ni uzlaştırmaya çalıştılar. Osmanlı Devleti ile Balkan ülkeleri arasında yapılacak barış şartlarını görüşmek üzere Londra’da bir konferans düzenlediler. Bu sırada iktidarda bulunan Hürriyet ve İtilaf Fırkası, Balkan ülkelerinin isteklerini kabul etmeye hazırlanırken bu durumu protesto eden İttihat ve Terakkiciler düzenledikleri “Babıali Baskım” ile yönetimi ele geçirdiler (23 Ocak 1913). İttihatçılar dört Balkan ülkesi ile Londra Antlaşması’nı imzaladılar (1913).

Londra Antlaşması’na göre:

• Midye-Enez hattının batısındaki bütün topraklar Balkan devletlerine bırakıldı.
• Sırbistan’a Orta ve Kuzey Makedonya bırakıldı.

Yunanistan’a Selânik, Girit ve Güney Makedonya verildi.

• Bulgaristan’a Kavala, Dedeağaç ve bütün Trakya verildi.
• Ege adalarının geleceği ve Arnavutluk sınırlarının tespitinde Avrupalı devletlerin karar vermesi uygun görüldü.

1913 Londra Antlaşması ’yla Bulgaristan en fazla toprak kazanan ülke olmasının yanında Ege Denizi’ne ulaştı (Harita 4.9). Yunanistan Girit ve Selânik’i alarak konumunu güçlendirdi. Sırbistan ve Karadağ, topraklarını genişleterek Balkanlarda güç sahibi oldu. Arnavutluk, Osmanlı Devleti’nden ayrılan son Balkan ülkesi oldu.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 154 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!