Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 153

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 153 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 153

İtalya ve Almanya, siyasi birliklerini kurmalarına rağmen sömürgecilik yarışında diğer Avrupa ülkelerine göre geri kalmışlardı. Bu durum birçok sömürge bölgesine sahip olan İngilizleri endişelendirdi. Sömürgelerini korumak isteyen İngiltere, Almanya’ya karşı müttefik arayışı içerisine girdi. Öte yandan Almanya, Fransa ile girdiği ekonomik rekabet sonucunda Fransa’nın kömür madenleri ile ünlü Alsace-Lorraine (Alsas-Loren) bölgesini ele geçirdi. Bu durum Fransa’nın İngiltere’ye yakınlaşmasına neden oldu. Ayrıca Avusturya- Macaristan ile Rusya da siyasi çekişmeler içerisindeydiler. Çünkü Rusya’nın Balkanlara yönelik izlemiş olduğu Panslavizm politikası çok uluslu Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nu rahatsız etmekteydi. Rusya’nın Balkanlara yerleşmesi Almanya’nın da işine gelmediğinden Almanya, Rusya’ya karşı Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nu destekledi.

Böylece dünya devletleri arasında ilk kez bloklaşma başladı. Almanya, Avusturya-Macaristan ve İtalya’yı yanına alarak “Üçlü İttifak Bloku”nu oluşturdu (1882). Diğer yandan İngiltere öncülüğünde, Fransa ve Rusya arasında “Üçlü İtilaf Bloku” kuruldu (1907) (Harita 4.8). Bu bloklar arasındaki ekonomik rekabet, sömürge elde etme ve silahlanma yarışının açığa çıkardığı gerginlik, I. Dünya Savaşı’nın temel nedeni oldu.

Değerlendiriniz

İtalya ve Almanya’nın siyasi birliklerini tamamlamaları Avrupa’daki sömürgecilik rekabetini nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: İtalya ve Almanya’nın siyasi birliklerini tamamlamaları, Avrupa’daki sömürgecilik rekabetini artırmıştır. Çünkü bu birlikler, bu ülkelerin daha fazla kaynak ve pazar arayışına girmelerine yol açmıştır, bu da sömürgecilik faaliyetlerini hızlandırmıştır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 153 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!