Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 155

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 155 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 155

II. Balkan Savaşı (1913)

Londra Antlaşması ile Osmanlı Devleti’nden en büyük toprağı Bulgaristan’ın almasından memnun olmayan Sırbistan ve Yunanistan Bulgaristan’a karşı ittifak kurdu. Bulgaristan’ın bu ittifaka saldırısı ile II. Balkan Savaşı başladı (29 Haziran 1913). Bir süre sonra Balkanlarda sınırlarını genişletmek isteyen Romanya da Bulgaristan’a savaş açtı. Bulgar orduları yenilmeye başladı. Balkan ülkeleri arasındaki çatışmalardan yararlanmak isteyen Osmanlı Genelkurmay Başkanı Enver Paşa, Midye-Enez hattını geçti. Edirne ve Kırklareli’ni geri aldı. Ancak Avrupalı devletler, Osmanlı ordularının daha fazla ilerlemelerine müsaade etmediler. II. Balkan Savaşı sonunda Bulgaristan ile İstanbul, Yunanistan ile Atina Antlaşmaları yapıldı (1913). Yine Balkan ülkeleri kendi aralarında yaptıkları Bükreş Antlaşması ile Osmanlı Devleti’nden aldıkları toprakları aralarında paylaştılar.

Osmanlı Devleti ile Bulgaristan arasında yapılan İstanbul Antlaşmasına göre:

• Kavala ve Dedeağaç Bulgaristan’a; Edirne, Kırklareli ve Dimetoka Osmanlı Devleti’ne bırakıldı.
• Meriç Nehri iki ülke arasında sınır kabul edildi.
• Bulgaristan’da kalan Türklere, Bulgarlarla eşit haklar verildi.

Osmanlı Devleti ile Yunanistan arasında yapılan Atina göre:

• Yanya, Selânik ve Girit’in Yunanistan’a ait olduğu kabul edildi.
Osmanlı Devleti, Sırbistan ile İstanbul Antlaşması’nı imzaladı. Ancak iki ülkenin ortak sınırı bulunmadığı için sınır tespiti yapılamadı. Antlaşmayla işgal altındaki Makedonya’da kalan Türklerin hukuki statüleri belirlenerek bölgedeki Türklerin hakları güvence altına alınmak istendi.

Değerlendiriniz

Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki hâkimiyetini büyük ölçüde kaybetmesi ne gibi olumsuzluklara neden olmuştur?

  • Cevap: Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki hâkimiyetini büyük ölçüde kaybetmesi, ekonomik kaynakların azalmasına, stratejik konumunun zayıflamasına ve etnik ve dini çatışmaların artmasına neden olmuştur. Ayrıca, Osmanlı Devleti’nin Balkanlar’daki nüfuzunu kaybetmesi, diğer devletlerin etkisini artırmasına ve Osmanlı Devleti’nin toprak kayıplarını hızlandırmasına yol açmıştır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 155 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!